Горските пожари в Сибир се разрастват с такива мащаби, че

...
Горските пожари в Сибир се разрастват с такива мащаби, че
Коментари Харесай

Димът от горските пожари в Сибир достига Северния полюс, Италия в хватката ``Луцифер`` |

Горските пожари в Сибир се разрастват с такива мащаби, че димът от тях към този момент е достигнал Северния полюс по данни на НАСА, представени от " Франс прес " и БНР.

Огънят заплашва повече от 10 селища в Сибир.

Якутия е един от най-засегнатите региони. Територията му е 5 пъти по-голяма от Франция, само че е едва обитаема. Намира се в Северен Сибир. Обстановката се утежнява. Увеличава се броят на пожарите и на засегнатата повърхност. Горят близо 3,5 млн. хектара гори. Част от тях са мъчно налични и отдалечени територии.

Италия

Предстои най-горещата лятна седмица в Италия. Метеоролози чакат температурите да приближат 48º на юг. В 8 града следва оповестяването на червен код за доста рисково време. Те са Рим, Бари, Кампобасо, Риети, Фрозиноне, Латина, Палермо и Перуджа.

Причината за жегата е африкански антициклон, който синоптици нарекоха " Луцифер ". До часове той ще обхване Апенините. Свръх горещата вълна ще продължи до неделя, 15 август, в това число.

Антициклонът ще е по-силен от предходния преди 10 дни, когато горещата вълна обхвана Южна и Централна част от страната. Сега ще доближи и северната. При 43º тогава, пясъкът по плажовете бе като нажежена жарава, морската вода - топла като в минерален басейн, всеки предмет излъчваше жега, включително мебелите, самозапалиха се ниви.

Освен рискова за хората, горещата вълна унищожава културите и води до стрес на селскостопанските животни, твърдят експерти, представени от БНР.

Хората да заобикалят излизането на слънце сред 11 и 18 ч., да носят светли облекла и шапки, да употребяват слънцезащитен крем и да пият вода вместо кафе или бира, поучават управляващите.

Горещата вълна връхлита Италия, докато тя продължава да се бори с пожари в областите Калабрия, Сицилия, Лацио, Сардиния, Базиликата, Кампания и Молизе. Осем стихии бушуват единствено в Калабрия. По един пожар има и в областите Умбрия и Абруцо.

Гърция

От седмици с опустошителни горски пожари се бори и Гърция. По този мотив министър-председателят се извини за това, че управляващите не съумяват да се оправят с преодоляването им. Стотици пожарникари се борят с пламъците, хиляди хора бяха принудени да избягат от домовете си, десетки жилища и други здания са унищожени.

" Може да сме създали това, което е съгласно човешките благоприятни условия, само че в доста случаи то не беше задоволително ", споделя Кириакос Мицотакис.

Гъст пушек към момента се разстила над остров Евбея, североизточно от столицата Атина. Там битката с пожарите продължава седмица. Десетки домове и доста гори са изпепелени. На стотици поданици бе подредено да изоставен острова, с цел да се спасят. Някои отхвърлиха, решени да бранят парцелите си.

" Напълно разбирам болката на нашите съграждани, които видяха домовете и парцелите им да горят ", споделя Мицотакис в тв послание. Но - предизвестява той - страната е изправена пред естествено злополучие с невиждан размер.

Извинението и обяснението му идват на фона на възходящ публичен яд против забавилата се реакция на държавното управление, в това число заради очевидната липса на самолети за битка с пожарите. Мицотакис дава обещание " всички неточности да бъдат разпознати ", само че упорства, че пожарникарите се борят със " свръхестествени сили, които постоянно надвишават техните качества ". Той упреква за пожарите " климатичната рецесия ".

Междувременно Организация на обединените нации разгласява огромен отчет, съгласно който човешката активност е повода рисковите естествени събития да зачестят.

Разпалвани от мощни ветрове и най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия, в страната избухнаха над 580 пожара от края на юли. Най-големият е на остров Евбея, където са позиционирани 650 пожарникари, които не престават да се пробват да наложат надзор над пламъците.

Пожари бушуват и покрай Атина.

Трима души починаха при пожарите, в това число доброволец пожарникар, ударен от паднал стълб, и фабрикант, открит предходната седмица в безсъзнание във фабрика край Атина. Третата жертва е мъж, умрял, когато булдозерът му паднал върху канара по време на пожар.

Още няколко души бяха откарани в лечебни заведения с обгазяване.

Над 1000 пожарникари, самолети и в допълнение съоръжение бяха изпратени от откликнали на потребността от помощ други страни, в това число от Европейски Съюз, Русия, Англия, Съединени американски щати.

Европейски Съюз активизира " една от най-големите си противопожарни интервенции ", с цел да помогне на Гърция и други страни.

Мицотакис даде обещание стотици евро в помощ на изгубилите жилищата си в пожарите. Но кметът на село Монокария на остров Евбея Клелия Димитраки се притеснява, че регионът в никакъв случай няма да се възвърне. " Това е холокост. Всички села, цялата област е завършила, завършила ", споделя тя и добавя: " Късметлии сме, че сме живи ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР