Горските пожари в летните месеци са обичайно явление, но тези

...
Горските пожари в летните месеци са обичайно явление, но тези
Коментари Харесай

Защо сибирските пожари са проблем на всички

Горските пожари в летните месеци са всекидневно събитие, само че тези в сибирските гори, които започнаха през предишния месец, са естествено злополучие с невиждани до момента размери.

Трудно е да се дефинира общата наранена повърхност, тъй като тя непрекъснато се усилва, само че последните данни са за над 7.9 милиона акра - към 32 000 квадратни километра . Това е повече от площта на Белгия.

Еколози и природозащитни организации от няколко седмици сигнализират, че пожарите в сибирските гори надалеч не са проблем единствено на локалните и на съветските управляващи. Те към този момент се трансфораха в международна екокатастрофа.

#Siberianfires #siberianforest #savesiberianforest #savesiberianforests Help to save Russian Siberian forests! #dicaprio #elonmusk #bbc #news #help #russia #ecology #nature #animals #climate #threat #emergency @LeoDiCaprio @elonmusk @BBCWorld @dicapriofdn pic.twitter.com/LT7LHEaqWt
— gravenlana (@gravenlana) July 31, 2019
Пламъците доближават и до Аляска, което основава спомагателни терзания от извънредно високите в тази част на земята температури . Дори в най-северното населено място на планетата, което се намира на територията на Канада, Алерт, са регистрирани 21 градуса, вместо нормалните за това време от годината 4-5.

Това внезапно повишение на температурите води и до бързо размразяване на ледовете. Процесът визира първо локалните жители - хора и животни, тъй като микроклиматът им се трансформира, а те би трябвало бързо да се приспособяват към измененията. Но големите количества разтопен лед водят и до бързо повишение на равнищата на Световния океан.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от @snakevalley на Юли 30, 2019 в 7:51 PDT

Същият е резултатът и от световното стопляне. А той ще бъде все по-осезаем точно поради пожарите в сибирските гори. Количеството въглероден диоксид, които попадат в атмосферата от горенето на толкоз дървесина за толкоз дълъг интервал от време, е мъчно да се опише с числа. От Greenpeace приказват за 166 милиона тона - толкоз, колкото отделят 36 милиона коли за цяла година .

Целият този въглероден диоксид нанася непоправими вреди на озоновия пласт и измененията в междинните годишни температури ще бъдат все по-осезаеми в идващите години. Ефектът от естественото злополучие, което се вижда добре и от Космоса, занапред ще се усеща от всички поданици на Земята, написа CNN.
 Глобалното стопляне, топенето на ледовете, вирусите и каква е опасността за планетата
Скритата заплаха в топящите се ледове

Не са единствено наводненията

Обезлесяването единствено по себе си също води до повишение на температурите. Дърветата задържат влага в почвата, а и пазят сянка. Няма по какъв начин да пропуснем и всички животни, намерили гибелта си в огнената буря. Възстановяването на тяхната популация ще отнеме десетилетия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР