Горските пожари по света стават все по-интензивни, свирепи и унищожителни

...
Горските пожари по света стават все по-интензивни, свирепи и унищожителни
Коментари Харесай

Необичайно решение: Как дивите гъби могат да помогнат срещу горските пожари

Горските пожари по света стават все по-интензивни, свирепи и унищожителни за околната среда . В западния американски щат Колорадо, пожарите на сухи треви и площи могат да тлеят дълго време, а почистването им може да коства прекомерно скъпо. Еколози от Боулдър опитват с по-естествен метод по какъв начин да се оправят със изсъхналите дървета, клони и треви – посредством гъби, споделя Voice of America (VOA).

В центъра по микология в града, учреден от Зак Хедстром, има десетки дребни съдове с диви гъби.

„ Култивираме типовете отвън от средата им и ги вкарваме в нашата лаборатория, изолираме ги, а по-късно изследваме по какъв начин могат да бъдат употребявани “, декларира той.

Екипът на Хедстром прибавя дребни дози на стотици чували със смеси за залесяване. В рамките на няколко дни чувалите се пълнят с корените на гъби и мицел, подготвени за предварителна защита и ограничение на горските пожари.

Тонове от дървени стърготини могат да усилят в пъти рисковете от пожари за десетилетия напред.

Лесовъдът Джеф Раведж декларира, че разлагането на сходно количество от купчини стърготини би лишило от 20 до 50 години, само че потреблението на диви, локални гъби фрапантно съкратява този развой – на две години. Резултатите са впечатляващи – може да забърза естествения развой на разлагането на купчината стърготини с 10 пъти.

По думите на лесовъда, обаче, е значимо да се употребяват само локални диви гъби , с цел да се избегнат инвазивните типове.

Ако се прави по правилния метод, резултатът е разложена маса от стърготини, която мъчно би била обхваната от огън. И прави проява – вдишва от разложените стърготини и декларира: „ Не е гранясало. Не е дървесно. Мирише на хубава пръст “, показва още Раведж.

Пионерите в ограничението на горските пожари благодарение на гъби се надяват да разпрострат още повече напъните си и да оказват помощ на хората, които са директно застрашени от горски пожари.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР