Горски служители ударно и масово крият нарушения в горите, за

...
Горски служители ударно и масово крият нарушения в горите, за
Коментари Харесай

Лесничеи ударно крият нарушения в горите

Горски чиновници стремително и всеобщо крият нарушавания в горите, за чието запазване би трябвало да дават отговор. Това демонстрират серия от инспекции на терен, инициирани в последните 3 месеца от шефа на организацията Александър Дунчев. Заради откритата наклонност, горското ведомство стартира кадрова промяна, при която ще изисква по-високо обучение от претендентите, само че ще се заложат и по-добри хонорари. Целта е заплатата на горските инспектори да се усили от сегашните 1000 лв. на 1400-1500 лв., уточни Дунчев пред Mediapool.

Голямото криене

“За миналите три месеца посредством спорадични инспекции на терен от управлението на организацията установихме основни разлики сред регистрираната успеваемост от инспекциите на горските инспектори към РДГ и действителната обстановка на терен. При докладвани 2 нарушавания на всеки 100 инспекции от нашите чиновници, на терен ние откриваме по 2 нарушавания на всеки 4-5 проверки”, уточни Александър Дунчев.

Пред Mediapool той открои част от аргументи за наклонността - боязън на чиновниците да се изправят против нарушителите, обвързаности сред огромни компании, ползвателки на горите и контролните органи. Демотивация поради ниски заплати, а също и демотивация поради неприятна правосъдна процедура. Оказва се, че доста постоянно актовете на горските падат в административния съд поради неточно попълване. Това ще е и повода за търсене на по-висок учебен ценз.

В същото време към този момент има данни и за успеваемостта на гражданските платформи за надзор в горите. Над 30% е успеваемостта и от инспекциите по сигнали в гражданската платформа “Защити гората”, при която жители подават посредством мобилните си телефони сигнали за нарушавания, стана още ясно от думите на Дунчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР