Горски пожари в Канада, nаводнение в Либия, две бедствия за

...
Горски пожари в Канада, nаводнение в Либия, две бедствия за
Коментари Харесай

През 2023 г. Ел Ниньо и изменението на климата създадоха катастрофално време

Горски пожари в Канада, nаводнение в Либия, две бедствия за една година на рискови метеорологични условия. 2023 година ще остане най-горещата година в историята, споделя Voice of America (VOA).

Всеки месец от юни до ноември беше най-горещият за това време на годината. Юли 2023 година беше най-топлият юли в историята на земното кълбо. Глобалните температури през септември бяха доста по-горещи от естественото.  Безмилостно нагряване от провокираното от индивида изменение на климата плюс периодическото световно метеорологично събитие, известно като Ел Ниньо, провокира рисково време по целия свят. Така че знаем, че с тази спомагателна топлота в атмосферата, тя носи със себе си спомагателна сила, което значи, че получаваме по-интензивни рискови събития.

Не всеки припадък на неприятно време се дължи на изменението на климата. Но учените по климата с уеб страницата World Weather Attribution са разкрили отпечатъците на световното стопляне върху тези метеорологични бедствия. През април Тайланд и Лаос счупиха исторически върхове за високи температури. Учените споделят, че горещата вълна е съвсем невъзможна без изменението на климата. Западното Средиземноморие разруши температурни върхове през този месец при гореща вълна е 100 пъти по-вероятно.
Южна Европа се пече още веднъж през юли. Същото направиха Китай и граничният район сред Съединените щати и Мексико.

Югозападният град Финикс в Съединени американски щати записва 31 дни над 43,3 градуса по Целзий, или 110 по Фаренхайт. Това е връх.
Това не е връх, който някой е желал да счупи, само че несъмнено е подобен, от който хората във Финикс не са удовлетворени. Интензивността на тези горещи талази беше съвсем невъзможна без изменението на климата, съгласно World Weather Attribution. Но на днешната по-гореща планета можем да ги чакаме на всеки 5, 10 или 15 години.
По-високите температури изсушават почвите и растителността по-бързо. Това оказа помощ за чупещите върхове горски пожари, които опустошиха източна Канада тази година минимум 7 пъти по-вероятно и 50% по-интензивно. Това е и повода за тежките суши в Сирия, Ирак и Иран и рецесията с продоволствената сигурност в Сомалия и останалата част от Африканския рог. И двете са направени най-малко 100 пъти по-вероятни.

Въпреки че Сомалия на практика не способства за изменението на климата, сомалийците са измежду най-големите жертви. Изменението на климата ускорява сушите, само че също и наводненията. Тъй като по-топлият въздух задържа повече вода, което значи по-силни дъждовни стихии.

Екипът на World Weather Attribution споделя, че е било 50 пъти по-вероятно и 50% по-интензивен, в сравнение с би бил без изменението на климата. А проливните дъждове през ноември в Африканския рог бяха към два пъти по-интензивни. Сушата към този момент докара доста хора в региона до ръба на това, с което могат да се оправят.

Ефектите от наводненията в действителност демонстрират границите на това, към което хората могат да се приспособяват в действителност не са надалеч в доста елементи на света.
И до момента в който продължаваме да изгаряме изкопаеми горива, тези неща ще се случват още веднъж и още веднъж и още веднъж. Синоптиците споделят, че Ел Ниньо евентуално ще отшуми към средата на идната година. Но няма признаци, че изменението на климата отслабва. Докато продължаваме да затопляме планетата, времето, което преди беше рисково, се случва все по-често.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР