Пожарникарите в Гърция се борят с „най-големия горски пожар, регистриран някога в ЕС“

...
Горски пожар в Гърция е най-големият горски пожар, регистриран някога
Коментари Харесай

Горски пожар в Гърция е "най-големият горски пожар, регистриран някога в ЕС" и блокът мобилизира почти половината от въздушното си противопожарно крило, за да се справи с него, каза говорител на Европейската комисия във вторник.

Единадесет самолета и един хеликоптер от флотата на ЕС са изпратени да помогнат на Гърция да се справи с пожара северно от град Дедеагач, заедно с 407 пожарникари, каза говорителят Балаш Уйвари.

Службата за гражданска защита на ЕС каза, че пожарът е избухнал изгорели над 810 квадратни километра (310 квадратни мили) - площ, по-голяма от Ню Йорк.

"Този горски пожар е най-големият в ЕС от 2000 г., когато Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) започна да записва данни," службата.

Гръцката противопожарна служба каза пред АФП, че пожарът е „все още извън контрол“ в Националния парк Дадия в североизточния регион, основно убежище за грабливи птици.

Откакто започна на 19 август, пожарът отне живота на 20 души, 18 от които мигранти, чиито тела бяха открити в регион, който често се използва като входна точка от съседна Турция.

В момента ЕС призовава флота от 28 самолета -- 24 изхвърлящи вода самолети и четири хеликоптера – доставени от страните-членки, за да помогнат за борбата с пламъците в блока и в близките съседи.

Той работи върху създаването на самостоятелно, финансирано от ЕС въздушно крило от 12 самолета, което ще бъде напълно готово до 2030 г.

„Знаем, че пожарите стават все по-сериозни“, отбеляза Уджвари.

„Ако погледнете цифрите всяка година през последните години, виждаме тенденции, които не са непременно благоприятни, и това изисква курс повече капацитет на ниво държави-членки."

Гърция беше опустошена от многобройни пожари това лято, които правителството приписва на изменението на климата.

Въздушното разполагане на ЕС "подчертава нашия ангажимент за бързи и ефективни колективни действия във времена на кризата", каза еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР