Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна, съобщи

...
Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна, съобщи
Коментари Харесай

Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна

Горски специалисти правят проучване на опожарената гора край Хвойна, заяви инж. Здравко Бакалов, шеф на Южноцентралното държавно дружество в Смолян.

При първичните огледи на терена е открито, че към 350 - 400 дка от гората е унищожена от върхов пожар и тази част следва да бъде изсечена. За дърветата, горели при низов пожар, ще се изчака, с цел да се реши дали ще се наложи изсичането им.

Досегашните огледи на зоната удостоверяват, че опожарената територия е над 1000 декара. Следва да се обследва здравословното положение на гората, а там, където е бил върхов пожар и са изгорели 100 % от дървостоя, ще се отсече напълно, изясни Бакалов. За горските територии, попаднали в низов пожар, ще се изчака, с цел да се види по какъв начин ще реагират дърветата, и в случай че стартират да съхнат, тогава ще се прибегне към отсичането им. По предварителни планове потърпевшите от върхов пожар площи са към 40 на 100 от обгорената зона.

За изгорелите горски площи, за които ще се подхващат сечи, ще се разгласят процедури за дърводобив, прецизират от Южноцентралното държавно дружество. Усвояването на потърпевшата от върховия пожар дървесина ще бъде с приоритет.

Верижна машина на предприятието към този момент разчиства и прокарва пътища до зоните на пожара. Гасенето на пламналата на 1 септември гора край Хвойна бе съществено затруднено от неналичието на горски пътища.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР