Горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта

...
Горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта
Коментари Харесай

ЕС отнема правото на глас на Полша?

Горната камара на полския парламент, Сенатът, утвърди два противоречиви законопроекта за правосъдната система макар предизвестията на Брюксел.

Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям надзор над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ - Висшия правосъден съвет).

Агенциите означават, че законопроектите са част от политиката на ръководещата консервативна националистическа партия "Право и правдивост " (ПиС) да назначи свои хора във Водоснабдителна система и НСМ и да стегна своята хватка над тези два основни органа на правосъдната власт.

По-рано двата законопроекта към този момент бяха утвърдени от Сейма, долната камара на полския парламент. Остава те да бъдат подписани от президента Анджей Дуда - нещо, което е считано за несъмнено - с цел да влязат в действие като закони.



Европейската комисия предизвести, че може да задейства идната сряда процедура за отнемане на Полша от право на гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз. Тогава тя ще направи обзор дали новите полски закони дават отговор на европейските стандарти в региона на върховенството на закона.

Броени часове по-рано Сеймът утвърди противоречиви промени в Изборния кодекс, които съгласно критиците подкопават независимостта на изборните комисии и опцията за производство на почтени избори.



Опозиционери предизвестиха, че в случай че тези ремонти влязат в действие, това би било краят на демокрацията.

Промените в Изборния кодекс би трябвало да бъдат утвърдени и от Сената и подписани от президента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР