Горната камара на полския парламент прие поправки в закона за

...
Горната камара на полския парламент прие поправки в закона за
Коментари Харесай

Полският Сенат прие поправки в закон, насочени срещу обвинения за участие на поляци в Холокоста


Горната камара на полския парламент одобри ремонти в закона за Института за национална памет на Полша, които вкарват наказване за потреблението на формулировката „ полски лагери на гибелта “ и разпространяване на други обстоятелства за присъединяване на поляците в Холокоста, които управляващите на страната смятат за погрешни.

Законът би трябвало да бъде подписан от президента. Поправките имат за цел да защитят имиджа на страната, само че провокираха гнева на Израел. В хода на разискванията бе повдигната тематиката за трагичните събития от 10 юли 1941 година,когато по време на еврейския разгром в градчето Йедвабне полски националисти са избили по разнообразни данни сред 340 и 1500 евреи. Александър Квашневски, който бе президент на Полша от 1995 до 2005 година през 2001 година се извини за това закононарушение, само че сегашният държавен глава Анджей Дуда по време на предизборните диспути през 2015 година съобщи, че в Холокоста не са взели участие поляци и всички обвинявания за това са неистина.

С поправките в закона се планува, че всеки, който обществено припише на полския народ или на страната отговорност или съучастничество в закононарушения, осъществени от нацистка Германия, или други закононарушения против човечеството или военни закононарушения, ще бъде санкциониран или осъден със затвор до три години.

Новият закон стана причина за рецесия в връзките на Полша с Израел. В публикувано в събота заявление на израелското външно министерство се приканват полските управляващи да трансформират закона, преди той да бъде признат. Поляците обаче обявиха, че нямат желание да трансформират нищо. Според тях новите ремонти имат за цел да защитят полския народ от разпространяване на клюки и не лимитират научните проучвания или културна активност, свързани с Холокоста. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР