Горна Оряховица покри високите критерии да бъде Европейски град на

...
Горна Оряховица покри високите критерии да бъде Европейски град на
Коментари Харесай

Горна Оряховица покри високите критерии при представяне на кандидатурата си за Европейски град на спорта за 2021 г.

Горна Оряховица покри високите критерии да бъде „ Европейски град на спорта “ през 2021 година Това стана по време на онлайн ревизия на оценителите от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Прецизна инспекция удостоверяваше наложителните и не дребни условията за приемане на влиятелната купа.
Горна Оряховица мина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта. Кметът на Общината инж. Добромир Добрев показа кандидатурата, като посочи заслугите на града освен в региона на спорта, само че и в цялостното развиване на страната. Подчертана бе политиката на Общината в региона на спорта за всички. „ На територията на общината има 32 спортни клуба с близо 3000 състезатели в 20 типа спорт, годишно тук се провеждат повече от 70 държавни шампионати и учебни шампионати с над 9000 участници. Всеки сезон представители на града печелят почти 230 медала от значими надпревари. От близо 10 години организираме фамилен състезателен празник - Фамилатлон, който се радва на голяма известност, а наред с това организираме редица събития, измежду които лекоатлетически пробези, шампионати, шампионати. За 2021 година планираме над 90 прояви и интензивности. През миналите 8 години в прехрана на спортните клубове и създаване и поддържане на спортни уреди са вложени близо 10 млн. лева Обновен е Спортният комплекс „ Никола Петров “ и прилежащи към него зали – многофункционална спортна зала, зала по битка и самбо, зала по армрестлинг, зала по бокс, както и залата за акробатика, която е народен център по този спорт. Ремонтиран е Стадион „ Локомотив “, който дава отговор на условията на професионалната футболна лига, както и подготвителните терени.
Изградени са близо 30 многофункционални спортни площадки навън, площадки за фитнес, тенис кортове и други уреди за спорт и отдих. Следвайки последователността на политиката, ориентирана към насърчаване на всеобщия спорт, управлението на Община Горна Оряховица проектира построяването на нова спортна зала. Започна и построяването на нови мултифункционални стадиони в четири от огромните селища на общината “, съобщи инж. Добрев.
Презентацията бе допълнен от ръководителя на Общинския съвет Димитър Николов: „ Кандидатурата ни за европейски град на спорта е естествено продължение на политиката на Общината в региона на спорта. Фокусът – наред с професионалните спортисти е ориентиран и към практикуващите всеобщ спорт, към искащите да водят деен и здравословен метод на живот. Голямо внимание се отделя и на спортистите със характерни потребности. В Общината работи неповторима стратегия за поддръжка на даровити деца, които получават годишна финансова поддръжка “ сподели още Димитър Николов.
За да поддържат кандидатурата на Горна Оряховица, в презентацията се включиха международния, балкански и държавен първенец по канадска битка Пламен Димитров, бронзовият медалист от параолимпиадата за хора с повреден слух Пламен Дончев, призьорите от европейското състезание по спортна акробатика Данаил и Мартин Николови, както и представители на Горнооряховския юношески парламент. „ Да бъдем европейски град на спорта е нещо велико. Така всички младежи ще имат друго самочувствие. Ние сме малко градче, само че тук има български спортисти с огромен дух, “ обявиха младежите, като благодариха за това, че общината дава главните зали и спортни обекти безплатно за тренировки и подготовка.
След презентацията, присъстващите дадоха отговор онлайн на съответните въпроси на оценителите: Хуго Алонсо (Испания) – общоприет секретар на АCES EUROPA, Лукас Ворел (Чехия), Андре де Ю (Нидерландия), плюс представителите в България - Анатоли Илиев и Дамян Диков.
Изненадващо в онлайн инспекцията се включи и президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели. „ България е една от най-активните и спортни страни в Европа. Впечатлен съм от презентацията. Очаквам Горна Оряховица да получи купата и им искам триумф. Надявам се това да стане на Галата в Европейския парламент, планувана този път през януари, “ съобщи Лупатели.
Предстои Инспекционната комисия да даде своите оценки на Управителния ръб на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта, който до месец ще разгласи решението си. Самото връчване на купата по традиция се прави в тържествена конюнктура в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на обичайна Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради епидемиологичната конюнктура, в този момент церемонията е планувана за януари 2021 година, а при неспособност да се състои купите ще бъдат връчени по места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР