Горна Оряховица. ДНК анализ на костен материал ще докаже дали

...
Горна Оряховица. ДНК анализ на костен материал ще докаже дали
Коментари Харесай

Илиян Петракиев, археолог: ДНК анализ на костен материал ще докаже дали крепостта Ряховец край Горна Оряховица е обитавана от куманите

Горна Оряховица. ДНК разбор на костен материал ще потвърди дали крепостта " Ряховец " край Горна Оряховица е населявана от куманите. Това заяви ръководителят на археологическите изследванията Илиян Петракиев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Това лято археолозите попаднали на гроб до едно от жилищата, които изследват. Откритият там субект ще удостовери хипотезата на Петракиев, че Ряховец е била населявана от кумани. Илиян Петракиев заяви, че анализът ще бъде изработен от проф. Дейвид Рейч от Департамента по генетика в Харвард – Съединени американски щати. Очаква се резултатът да излезе през 2018 година. След това той ще бъде съпоставен с към този момент проучен материал от 11 кумански индивида в Унгария. „ Твърде е евентуално крепостта да е населявана от куманите, които са съдружници на Втората българска страна. Това не е инцидентно, имайки поради, че и трите династии на Второто българско царство – Асеневци, Тертери и Шишмановци, носят куманска кръв. Куманите са непрекъснат съдружник на българите. Още възобновяване на Втората българска страна става с тяхна помощ. Съвсем разумно е да си зададем въпросът къде те са резидирали “, уточни Илиян Петракиев. Той добави, че хипотезата му се удостоверява и от откритите предмети и жилищна архитектура, които носят характера на този номадски народ. По думите му по време на изследванията през тази и през предходната година са открити два ножа, присъщи за номадските нации. „ Миналата година открихме единият нож. Разрових се в руско-езичната литература, тъй като той е чужд в българската литература, защото не е откриван по наши обекти. В Русия са сносно изследвани този вид ножове – така наречен „ алански “ ножове. Тази година открихме вторият, който е безусловно същият. Този вид ножове продължава да битуват при късните номади, каквито в действителност са куманите “, уточни Илиян Петракиев. По думите му разкритата жилищна архитектура има прилика с тази в Унгария. Там са проучени няколко селища, за които се знае сигурно, че са били населявани от кумани. „ По исторически данни към 1236 година, когато куманите са прогонени от засилващата се татаро-монголска инвазия в степите, огромна част от тях се заселват в България. В историческите извори написа, че те са признати задушевно от Цар Иван Асен, който ги разселва по едни от най-плодородните български земи. Колегата Георги Владимиров разгласява към този момент няколко публикации по въпроса за кумански гробове в църквата „ Св. 40 мъченици “. Имаме данни за такива погребения и в църквата „ Св. св. Петър и Павел “. Според откривателите част от гробовете, разкрити при богатия Янтренски некропол, при село Янтра, принадлежат на кумани. Жилищната архитектура носи до някаква степен този темперамент – на процеса на усядане на този етнос, който приема и заварените тук обичаи. Така че ние намираме симбиоза, консенсус сред двата етноса “, сподели още Илиян Петракиев.
Според археолога проф. Хитко Вачев целеустремено проучване, въз основата на материален материал, във връзка с късните номади в България липсва. „ Можем да кажем обаче, че тогава крепостта " Ряховец " е извънредно стратегическа. Тя се намира до столичния град и съставлява военна цитадела. Това отваря въпроса дали там не е била настанена войсковата част. От времето на Римската империя елитните войскови елементи не участват в столицата. Те се разполагат наоколо до столичните градове, на такова разстояние, което е комфортно за отбрана на столичния град “, уточни проф. Вачев.
Илиян Петракиев добави, че през зимата ще бъде изработен и антропологичен разбор на останките открити в гроба, с цел да се откри половата принадлежност и възрастта на индивида.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР