Горкият Юпитер. Съвсем наскоро голяма скала се разби в него.

...
Горкият Юпитер. Съвсем наскоро голяма скала се разби в него.
Коментари Харесай

Заснеха как голям обект се разбива в Юпитер

Горкият Юпитер. Съвсем неотдавна огромна канара се разруши в него. Подобно събитие не е извънредно. Нетипичното в тази ситуация е, че то не е останало неусетно.

Точно в този миг любителят-астроном Харалд Палеске от Германия и Хосе Луи Периера от Бразилия са  наблюдавали и (дори заснели) събитието от 13 септември. Експлозията в горната атмосфера на Юпитер е следена и от Симон Алиели от Италия и Жан-Пол Арну и Мишел Жаксон от Франция. Тибу Хумберт, Стефан Бар, Алексис Десмуги и Дидие Уолиан от Société Lorraine d'Astronomie във Франция също съумяват да я снимат.

Ако бъде доказано, това ще е едвам осмият сходен конфликт в Юпитер, следен от врязването на кометата Шумейкър-Леви 9 в атмосферата на планетата през 1994 година Интересното е, че преди да се удари в „ колоса “, приливните сили на Юпитер раздробяват Шумейкър-Леви 9 на няколко по-малки фрагмента, които се удрят един след различен в планетата. След удара те оставят тъмни петна по облаците на Юпитер, някои от които с размера на Земята. Сблъсъкът е необятно отразен в международните медии, а кометата е следена от близко от астрономите по света. Сблъсъкът дава значима информация за Юпитер и осветлява неговата роля в понижаване на галактическите парчета във вътрешната Слънчева система.

Не знаем сигурно какъв брой постоянно огромни или задоволително бързи обекти се врязват в Юпитер и образуват проблясъци, забележими от Земята. Астрономите обаче допускат, че сходни събития не са необичайност – сред 20 и 60 пъти годишно. Юпитер е огромна и има голямо гравитационно поле, което форсира метеоритите, а това от своя страна генерира доста по-енергийни събития, в сравнение с тук на Земята.

Наблюдаването им обаче е необичайност. Последното бе записано преди повече от 2 години.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР