Горивните клетки не са единственият начин за задвижване на водородните

...
Горивните клетки не са единственият начин за задвижване на водородните
Коментари Харесай

Започнаха изпитанията на прототип на водороден турбодвигател с мощност 410 конски сили

Горивните кафези не са единственият метод за задвижване на водородните коли – неотдавна те си откриха сериозен съперник под формата на водороден мотор с вътрешно горене. Австрийската транспортна компания AVL организира лабораторни тествания на първообраз на 2-литров водороден турбодвигател с мощ над 200 конски сили на литър. Разработчиците се надяват, че този вид мотори ще бъдат бъдещето на моторните спортове.

Според AVL класическият водороден мотор с вътрешно горене има редица съществени дефекти, в това число ниска продуктивност заради бедната примес от водород и въздух. Това е изключително неприятно за моторите на спортните коли и мотоциклети, които са проектирани от подразделението Racetech на AVL. Въпреки това предходната година инженерите на компанията се заеха да разработят водороден мотор за надпревари – само че със система за впръскване на вода, която трябваше да усили мощността, оповестява New Atlas. Тя спомага за попречване на преждевременното запалване и за понижаване на съотношението въздух-гориво до стехиометрични, т.е. оптимални равнища.

Изпитанията на прототипа на 2-литров четирицилиндров мотор с турбокомпресор потвърдиха предварителните калкулации на AVL и демонстрираха, че моторът развива 410 к.с. (302 kW) при 6500 об/мин и 500 N*m сред 3000 и 4000 об/мин. Компанията авансово беше пресметнала, че при 210 к.с. на литър моторът ще може да се конкурира със противниците в спортния клас.

При изгарянето на водородно гориво не се отделя въглероден диоксид, считан за рисков за планетата, само че се отделят азотни оксиди, изключително при стехиометрични равнища. Въпреки това AVL е уверена, че прекосяването на автомобилния спорт от бензинови към водородни мотори с вътрешно горене е целесъобразно заради по-голямата горивна успеваемост на последните. А шумът и чувството от класическите мотори ще останат същите, за наслада на феновете на мотоциклетите.

Следващата стъпка на компанията ще бъде да тества водородния мотор на същинска спортна писта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР