Горивата във Венецуела са най-евтините в света, докато бензиностанциите в

...
Горивата във Венецуела са най-евтините в света, докато бензиностанциите в
Коментари Харесай

Гърция с едни от най-скъпите горива в света. Къде сме ние?

Горивата във Венецуела са най-евтините в света, до момента в който бензиностанциите в Хонконг продават най-скъпия бензин.

Това демонстрират данни на Bloomberg, откъдето на тримесечна база проучват цените на най-масовия бензин A95 в 61 страни по света.

Литър бензин в Хонконг може да се купи на междинна цена от 3.80 лева, до момента в който във Венецуела цената е една 1 ст. за литър.

Данни на финансовото издание демонстрират още, че цените в една от южните ни съседки – Гърция, са едни от най-високите в света.

Литър бензин там се предлага против 3.14 лева (средна цена за второто тримесечие на 2019 г.), като по-скъпо е само в Израел (3.15 лева.), Холандия (3.23 лева.) и Норвегия (3.40 лева.), само че приходите в посочените страни са едни от най-високите освен в Европа, само че и в международен мащаб, което прави покупката на горива по-лесно налична за потребителите.

От globalpetrolprices пък съпоставят цените на горивата в 164 страни по света. Оттам също подреждат Гърция на едно от предните места в класацията (9-а позиция) с цена от 12 август от 3.19 лева за литър.

В челото на подреждането са Хонконг, Монако, Барбадос, Исландия, Норвегия и други

Най-евтино в Европа е в Азербейджан, Русия и Беларус, следвани от Грузия и Молдова.

България се подрежда на 26-a позиция в класацията на Bloomberg със междинна цена за второто тримесечие на годината от 2.18 лева за литър.

Страната ни обаче се отличава с най-ниските заплати в Европейски Съюз, което се отразява и на покупателните благоприятни условия на популацията. Горивата у нас са едни от най-недостъпните измежду обсъжданите 61 страни от изданието.

Литър бензин у нас може да се купи с малко под 5% от междинния дневен приход на съгражданите ни.

По-тежко е ситуацията в Тайланд, Турция, Египет, Индонезия, ЮАР и Нигерия. Най-недостъпните горива се оферират във Филипините (10.49% от дневния доход), както и в Индия и Пакистан, където е нужно да се отделят над 16 и 22 на 100 от дневното приблизително възнаграждение за 1 литър бензин.

Най-достъпни са горивата във Венецуела, Кувейт, Люксембург и Съединени американски щати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР