Горивата по родните бензиностанции ще продължат да поскъпват и през

...
Горивата по родните бензиностанции ще продължат да поскъпват и през
Коментари Харесай

Петролът с рекордно поскъпване, горивата у нас ще скочат още

Горивата по родните бензиностанции ще продължат да нарастват и през идващите седмици, с което ще се резервира наклонността от началото на лятото. Цените в България непроменяемо вървят нагоре от началото на месец юли насам, като бензин и дизел под 2,80 лв/л. към този момент съвсем не се срещат по бензиностанциите.

Към миг област Пловдив е отличник по най-евтино гориво в страната. Цените на бензин и дизел по бензиностанциите под тепетата са приблизително с 3 ст. по-ниски от тези за страната. На второ и трето място в самобитната ранглиста са областите Шумен и Пазарджик. Най-скъпи горива в страната се оферират в Смолян, Кърджали и Плевен.

На този декор продължава да се покачва и цената на петрола в международната търговия. Вчера междинната цена на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) се повиши до 92,97 $ за барел, което е и най-високата стойност за 2023 година. За последно цената на петрола мина 94 $ за барел през ноември предходната година, а единствено до преди 3 месеца цената му беше 74-75 $ за барел.



Припомняме, че при започване на август междинната цена на бензин А95 и дизел бе към момента под 2.60 лева за литър, откакто през юни и юли държеше междинни равнища от 2,55-2,56 лева, а дизелът се продаваше за 2,45-2,46. В момента междинната цена за страната за литър бензин А95 е 2,81 лева, а за дизел със стотинка повече. Газта се продава приблизително за 1,18 лева, а килограмът метан се търгува за 2,02 лева Това демонстрира информация на профилирания уебсайт фуело.



Според платформата, единствено за месец, нарастването при най-масовия бензин е с 0,11 лв/л. (4,07%), а при дизела с 0,16 лв/л. (6,02%). При газта скокът в цената е с 0,05 лв/л. (4,42%), метанът е поскъпнал с 0,01 лв/л. (0,5%).

Тенденцията и при четирите типа горива е към покачване на цената.

Преди по-малко от две седмици, когато цената на петрола се колебаеше към 85 $ за барел, Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация сподели, че е допустимо до края на годината черното злато да доближи 100 $ за барел, само че все пак изрази мнение, че цените на горивата у нас няма да надвишат 3 лв. за литър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР