Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения

...
Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения
Коментари Харесай

Високи наеми в данъчните складове оскъпявали горивата

Горивата на дребно у нас се оскъпяват в допълнение от ограничавания достъп на дребните търговци до данъчните хранилища, множеството от които държи монополистът "Лукойл "

Високите цени за наема не разрешават цената "на колонката " да пада, даже когато петролът поевтинява.

Това стана ясно ат присъединяване на шефът на дирекция "Право и политика на конкуренцията " в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Надя Минчева при чуването й от парламентарната подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите, написа вестник.

Като решение на част от казуса с високите цени на горивата, Минчева напомни предлагането на Комисия за защита на конкуренцията още от 2019 година да бъдат построени държавни данъчни хранилища за предпазване на горива.

"Това ще улесни извънредно доста търговците. Складовете, които се употребяват от Държавния запас, също могат да бъдат употребявани за тези цели за депозиране на горива, защото там е един от главните проблеми на пазара. Също по този начин предлагането за електронна платформа, която в действително време да осведоми за складовата наличност, т.е. за свободните вместимости.

Мисля, че към този момент е напълно съответна на сегашните условия за електронизация на процесите и е напълно съвременен метод, който може да бъде употребен ", разяснява още тя.

На чуването Минчева съобщи още, че Комисия за защита на конкуренцията няма информация страната да взе участие в производството или продажбата на горива на българския или международния пазари.

Изслушването в профилираната подкомисия бе извършено поради продължаващата наклонност за повишаване цените на горивата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР