Горива за около 2.2 млрд. лева са изнесени от началото

...
Горива за около 2.2 млрд. лева са изнесени от началото
Коментари Харесай

Горива за около 2.2 млрд. лева са изнесени от България до края на август

Горива за към 2.2 милиарда лв. са изнесени от началото на годината до края на август, оповестява " Капитал ", базирайки се на данни от Националния статистически институт. Основната част от тях са бензини по квотата за експорт, дизел, продаден на Украйна, и мазут с код отвън забранителния лист.

Преобладаващата част от износа на горива от страната е на бензин А95. От него са изнесени 998 кубични метра, като в пари това са продажби за 1.155 милиарда лева.

На втора позиция е дизелът. Той е отпътувал за Украйна и е за 521 млн. лева, а количествата са 325 хиляди тона. Износители на този пазар са главно локални играчи на пазара на едро, притежатели на хранилища, които са купували суровина главно от рафинерията. Не цялото количество изнесен дизел е произвеждане на рафинерията " Лукойл Нефтохим ". " Инса Ойл " на Георги Самуилов да вземем за пример от началото на войната внасяше независимо горива от Русия - дизел и газьол, като след сероочистване на газьола в инсталацията си в Белозем го изнася за Украйна като дизел, изясняват от сектора.

Експортът на нискооктановия бензин е за 154 млн. лева, като количествата са 161 хиляди кубични метра. На специфичните бензини се падат 257 млн. лева от износа, или 266 хиляди тона. Износът на мазут пък е за над 162 млн. лева.

Износът на горива в страната притегли публичното внимание малко откакто стана известно, че страната ще получи две години пролонгация от Европейската комисия по линия на вноса на съветски петрол и горива, като мощно подвластна по тази линия от доставките от Русия и неподходящата локация на бургаската рафинерия.

През ноември в материал брюкселското издание " Политико " заяви, че България спомага за заобикалянето на петролните наказания, наложени на Русия. В обявата бе посочено, че Русия е събрала спомагателни 1 милиарда евро за войната в Украйна през тази година, откакто най-голямата частна петролна компания на Русия се възползва от " малка врата " в разпоредбите за глобите на Европейския съюз - благодарение на България, като изнася модифициран в страната нефт към трети пазари.

След редица диспути и оферти в Народното събрание, в сряда (14 декември) комисията по енергетика реши на първо четене да отпадне износът на модифицирани артикули от съветски нефт на 1 януари 2024 година, а окончателният импорт на нефт от Русия - на 1 март 2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР