Горива, произведени от руски нефт, ще могат да се изнасят

...
Горива, произведени от руски нефт, ще могат да се изнасят
Коментари Харесай

Износът на дизел от България спира след 5 март 2023 г.


Горива, създадени от съветски петрол, ще могат да се изнасят без ограничавания от България до 5 март 2023 година След тази дата се стопира търговията зад граница с дизел, само че остава позволена за бензин и други тежки горива. Това излиза наяве от решението на държавното управление, взето на 2 декември.

То е по отношение на дерогацията, която получи България да употребява съветски петрол до края на 2024 година, и анулира възбраната за експорт още от 5 декември тази година, наложена от кабинета на Кирил Петков. С решението на служебния кабинет се позволява вносът на съветски петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти до 31 декември 2024 година

На процедура в България само “Лукойл Нефтохим ” прави горива от съветски петрол и рафинерията ще може да търгува с тях свободно още 4 месеца.

След това ще може да изнася единствено избрани артикули, само че дизелът ще може да се продава единствено на българския пазар. Дали това ще докара да понижаване на цените, занапред ще излиза наяве. От началото на ноември до момента горивата у нас поевтиняват, като главната причина е спадът при петрола. Масовият бензин по огромните вериги към този момент коства приблизително 2,80 лв., а по дребните е с 12-15 ст. по-евтин. Това са цени, сравними с тези преди войната в Украйна. Дизелът обаче поевтинява надалеч по-бавно и сега междинната му цена е 3,24 на литър, а преди войната се продаваше под 2,70 лв..

Износът на горива от България обаче може да бъде спрян още в идващите седмици, в случай че бъде признат законът, импортиран от Движение за права и свободи. Текстовете към този момент бяха признати на първо четене. От придвижването обясниха, че са предложили законопроекта, с цел да се подсигурява, че от дерогацията, дадена на България, ще се възползват българските консуматори, а не съветската компания.

От “Демократична България ” пък оповестиха в петък, че са внесли промени в Закона за горивата. С новите текстове се дава право на страната да поеме оперативния контрол над бургаската рафинерия.

Това не значи одържавяване, а единствено надзор над комерсиалната активност, показаха от Демократична България. И прецизираха, че съгласно тяхното предложение това може да става за период от 6 месеца, който вероятно да се удължи най-много с още 6 месеца.

Налагането на надзор над горивата и опитите да се таксува свръхпечалбата у нас на “Лукойл ” обаче може да се окажат напразни, в случай че Русия спре доставките на нефт за страни, въвели тавана на цената от 60 $. Случи ли се това, заводът в Бургас може да остане от средата на януари без суровина за производството на бензин и дизел. Тогава на България ще се наложи да внася горива, с цел да има задоволително количество по бензиностанциите.

Вицепремиерът Христо Алексиев сподели, че се работи и по авариен проект, който включва и доставка на част от суровия нефт с танкери през Босфора. Той съобщи, че е поискано от рафинерията да създаде вид и да го показа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР