Гори в различни точки на света плащат цената за това

...
Гори в различни точки на света плащат цената за това
Коментари Харесай

ЕС е един от най-големите унищожители на тропически гори

Гори в разнообразни точки на света заплащат цената за това клиентите в европейските супермаркети да могат да купуват на воля артикули като соя, телешко месо, кафе и какао. Това излиза наяве от нов отчет на WWF за интервала 2005-2017 година. 16 % от световното обезлесяване, резултат от интернационалната търговия, е на сметката на Европейския съюз.

Най-голяма виновност носи Китай

На първо място в “Световната класация на унищожителите на гори” е Китай с 24 % принос в изсичането на тропическите гори. На трето място е Индия с 9 %, следвана от Съединени американски щати със 7 %. Изследването се базира на наблюдения от сателитни фотоси и следене на комерсиалните пътища. На първо място в Европейски Съюз в Германия. Най-големият разрушител на гори е соята – на нея се дължат 31 % от обезлесената земя, следвана от палмовото масло (24 %), за чието развъждане и продукция страдат горите в Южна Америка и Югоизточна Азия. Следват телешкото месо, дървесината, какаото и кафето. Само за обезпечаване на потребностите на Германия годишно се унищожава 43 700 хектара гора – повърхност, равна на половината територия на Берлин.

Обезлесяването вреди на климата

На глава от популацията най-големи “унищожители” обаче са нидерландците, белгийците и датчаните. Потреблението и производството обаче нанасят провали освен на горите в далечни територии, само че и на световния климат. Европейският съюз е провокирал освен 16 % от световното обезлесяване вследствие на търговията, само че и 116 милиона тона въглеродни излъчвания, четем още в отчета на WWF. Те дават отговор на една четвърт от всички излъчвания, дължащи се на производството на земеделска продукция в Европейски Съюз за година. Докладът все пак регистрира, че от 2005 до 2017 година Европейският съюз е лимитирал вредите върху горите, които нанася посредством вноса – освен това с 40 %. През 2005 година делът от обезлесяването, виновни за което са били страните членки, е бил 31 %. Чак до 2013 година Европейски Съюз е останал отличник в “Световната класация на унищожителите на гори”.

Естествените екосистеми са нашата застраховка “Живот”

WWF приканва немското държавно управление и Европейската комисия (ЕК) към по-ефективни и задължаващи стандарти за опазването на околната среда в интернационалните търговски връзки. Като първа стъпка немското държавно управление би трябвало да упорства пред Европейска комисия за въвеждането на съхраняващи горите логистични вериги. “Ерата на заличаване на природата би трябвало да завърши, тъй като естествените екосистеми като горите са нашата застраховка 'Живот' ",” споделя Кристиане Шол от WWF. Доброволните заявления от разнообразни държавни управления и компании за отбрана на горите от веригите за доставки досега са съдействали единствено за отчасти разрешаване на казуса. Освен горите, законодателството на Европейски Съюз би трябвало да пази и други екосистеми. В противоположен случай унищожаването на природата би минало от горите към други екосистеми като влажните зони, пасищата и саваните. Те са също толкоз значими за климата, биологичното многообразие и поминъка на локалното население, колкото и тропическите гори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР