Горещото време крие рискове от хранителни натравяния. Микробите, които ги

...
Горещото време крие рискове от хранителни натравяния. Микробите, които ги
Коментари Харесай

Вирусолог: Избягвайте скара в тенджера и дини в целофан

Горещото време крие опасности от хранителни натравяния. Микробите, които ги предизвикват, се развиват при по-високи температури.

" Сега всеки плод или зарзават може да се скапе, но и всеки плод и зарзават е третиран с химикали, колкото и да не ни се желае. Проблем не са химикалите, а микробите, тъй като те провокират развалянето на продукта и те съставляват риск за здравето на хората. И динята не е с ацетон, а просто е развалена, мирисът се получава при развалата на продуктите ", сподели биологът и вирусолог от " Активни консуматори " доктор Сергей Иванов по Bulgaria ON AIR.

По думите му, при различен тип ферментация продуктът може да мирише на парфюм.

" Може да мирише и на алкохол. Това са разнообразни видове ферментация. Динята и пъпешът са доста рискови артикули, тъй като когато се разреже, те незабавно се заразяват, стартира бурно развиване на микроби. Подобни артикули би трябвало да се разрязват преди продажбата, а не да стоят с часове, изключително на жегата. Това е процедура, която в България не е регламентирана, само че може би би трябвало наредба ", допълни д-р Иванов.

Той е на мнение, че когато динята или пъпешът са увити в целофан, има риск от различен тип бактерии.

" Потребителите, в случай че не виждат пред тях по какъв начин разрязват продуктите, по-добре да не ги купуват, тъй като е рисково. Но въпреки всичко, в случай че купуват подобен артикул - когато се приберат у дома, дано махнат целофана и да измият щедро повърхността. По морето пък, когато постоянно си купуваме скара или дюнери - няма година, в която да няма всеобщи натравяния на сходни обекти. Ако желаете скара, готовата продукция би трябвало е в топла витрина, само че когато тя е в тенджера, това е най-неблагоприятният вид, тъй като там се основават идеални условия за инкубация ", съветва биологът.

А случая, при който детски балон се взриви и рани мъж, той разяснява по този начин: " Това е цялостна безнаказаност на продавача. Явно цената е определяща. Този, който е продавал водород на уличните търговци, би трябвало да си понесе отговорността. Не споделям, че и уличният търговец, който прави шашмата, е почтен. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР