Горещото лято в Европа се очаква да доведе до най-малката

...
Горещото лято в Европа се очаква да доведе до най-малката
Коментари Харесай

Горещото лято свива реколтата от картофи в Европа

Горещото лято в Европа се чака да докара до най-малката годишна продукция от картофи от години, което заплашва по-нататъшно повишаване на цените на известни храни като пържени картофи, тъкмо когато потребителите се борят с галопиращата инфлация.

Картофите, съществена храна за семействата, без значение дали се купуват пресни или под формата на подготвени артикули като пържени картофи или чипс, са измежду летните култури, които тази година пострадаха от рекордните температури и най-лошата суша в Европа от 500 години.

Сухите условия в Германия, Франция, Нидерландия и Белгия биха могли да изтласкат производството в Европейски Съюз до най-ниското равнище в историята, под това, следено през също засегнатата от суша 2018 година

Повишаването на цените на силата и храните провокира внезапно повишаване на инфлацията, която в еврозоната се увеличи до 9 %, равнища, невиждани от половин век.

Европейските производители предизвестяват, че прогнозите за реколтата са ориентировъчни преди началото на главното прибиране през септември и че дъждовете и скорошните по-ниски температури могат да донесат късно облекчение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР