Горещниците са 28-29-30 юли. Това е сърцето на лятото –

...
Горещниците са 28-29-30 юли. Това е сърцето на лятото –
Коментари Харесай

Климатолог: Температурите са с 5-6 градуса над нормата за юли, на места има „тропични нощи“

„ Горещниците са 28-29-30 юли. Това е сърцето на лятото – най-горещото време от годината. Сега сме в първата гореща вълна. След къс отдих през уикенда, прогнозата за идната седмица е за много горещо време, най-малко още 5 дни. “

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime Зорница Спасова, основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори, която е и климатолог.
Първата гореща вълна е най-смъртоносна, тъй като към момента не сме приспособили, идваме от по-хладно време, не сме си приспособили облеклото. Не пием повече вода, не се прибираме на закрити пространства.
Особено застрашени са хронично болните и доста възрастни хора. Южните нации сме добре приспособени към жегите, само че скоро даже в Африка няма да се оправят с тях, уточни Спасова.
Имаме 5-6 градуса над нормалното за юли, тъй че фактически температурите са много високи. Опасно е, в случай че през нощта температурата надвиши 20 градуса, тъй като тялото няма подобен интервал, в който да отдъхне и да се охлади.
В София в този момент стартира, само че в избрани региони на страната от няколко години насам към този момент има така наречен " тропични нощи " (температурата не пада под 20 градуса) – в Дунавската низина, Горнотракийската равнина, южно от Кресна, означи Спасова.

С 30% са се нараснали рисковите прояви на времето в България , една от които са горещите талази. Други образци са изобилните превалявания, градушки, мощни ветрове, засушавания. 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР