Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен

...
Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен
Коментари Харесай

Горещ фронт от Сахара ще донесе "кървав" дъжд в непоносимата жега над България

Горещият фронт, приближаващ от Африка с топъл и изсъхнал екваториален въздух, носи със себе си и дребен необитаем пясък от Сахара , който се разпръсква във въздуха. Феноменът „ кървясъл дъжд “ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки, изясняват експертите, написа в. " Телеграф ".

Условия за такива превалявания у нас има в четвъртък и петък, означават експертите. Очаква се в София в петък и събота времето да ни разхлади за малко, като температурите могат да спадат до 26 градуса, само че по-късно градусите бързо ще тръгнат отново нагоре. Докъм 12-13 август в България обаче сигурно ще има температури над нормата, които ще са доста високи. Въпреки адските жеги не се чака да се усъвършенства националният връх от 45 градуса, измерен в Пловдив през 2000 година, отбелязва пред Българска телеграфна агенция климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Хубавото в тази поредност от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е относително изсъхнал, като относителната мокрота в обедните часове е под 30%. „ Ако влажността беше двойно повече - 60%, както е обикновено, на открито нямаше да се живее и извънредно тежко щеше да се понася горещината “, отбелязва професорът.

Очаква се лятото на 2021 година да е по-топло от миналогодишното. Той означи обаче, че това не е неповторимо и не се случва за първи път в климата на България. “Има световно стопляне, само че не е належащо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 година лятото беше доста горещо и дълготрайно, както и през 2012 година, когато изживяхме най-топлото и дълготрайно лято в актуалната история на България ”, разяснява климатологът от Софийския университет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР