Горещините в Германия взимат хиляди жертви: между 2018 и 2020

...
Горещините в Германия взимат хиляди жертви: между 2018 и 2020
Коментари Харесай

Горещините убиват. Как да се предпазим от топлинен удар?


Горещините в Германия взимат хиляди жертви: сред 2018 и 2020 година над 19 000 души са умряли от топлинен или безоблачен удар. И в България жегите убиват. Българското министерство на опазването на здравето дава скъпи препоръки:

В Германия високите летни температури са провокирали гибелта на хиляди хора в трите лета от 2018 до 2020 година. Става дума за жертви на топлинен и безоблачен удар.

Най-горещото лято от 1881 насам

За първи път от 1992 насам, когато е почнало събирането на данните, се стига до толкоз висок брой жертви в три следващи години в резултат на летните горещини, излиза наяве от изследване на немския институт " Роберт Кох ", федералната работа за околна среда и Германската метеорологична работа. Те разгласяват данните в профилираното здравно издание " Deutsches Ärzteblatt ".
Редакцията предлага
През 2018 - най-горещото лято от 1881 насам - от топлинен удар в Германия са умряли 8700 души. През 2019 броят на жертвите на горещините е бил към 6900, а през 2020 - към 3700. Най-често наранени се оказват хората на възраст над 85 години.

И в България огромните летни горещини взимат жертви. по какъв начин да се предпазим от топлинен и безоблачен удар. То напомня, че " най-застрашени от безоблачен удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови болести и хората със затлъстяване ".

За какво да внимаваме?

Ето и какви препоръки дават от министерството: " За да се предпазят, хората би трябвало да стоят на сянка, изключително в обедните часове, да се пазят от директна слънчева светлина, да носят шапка в града и да употребяват плажен чадър на плажа, да носят памучни и леки облекла, да пият повече течности, да не използват алкохол денем, да заобикалят физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа сред 11 и 14 часа. В случай на безоблачен удар болните се придвижват на сянка и им слагат им се студени компреси на главата. "

Признаците на безоблачен и топлинен удар са сходни, написа на уеб страницата на министерството. " Налице са главоболие, зачервяване на лицето, щедро изпотяване, ускорено и затруднено дишане, изнемощялост, гадене или повръщане, световъртеж и бумтене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. "

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Банските костюми от 1900 до през днешния ден
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР