Горещи дебати в продължение на близо два часа се развихриха

...
Горещи дебати в продължение на близо два часа се развихриха
Коментари Харесай

Остър сблъсък в ОбС – Девин, заради шефа на болницата

Горещи диспути в продължение на близо два часа се развихриха през днешния ден в локалния парламент на Девин поради желанието на управата да разгласи конкурс за изпълнителен шеф на общинската болница.
От 2014 година, когато се възобнови активността й, за началник на лечебното заведение бе назначена Радка Грозданова, която има научна степен „ лекар “ по специалността „ Социална медицина и организация на опазването на здравето и фармацията “.
Тя пое болничното заведение в извънредно тежко положение – затворена за три години преди този момент поради задължения на стойност 1,7 млн. лева С големи старания я изправи на крайници, всекидневно атакувана от кредитори.
На три пъти бе юридически опит от частен правосъден реализатор да продаде постройката на лечебното заведение, с цел да удовлетвори настояванията им, само че всякога с договаряния, в които взе участие и управлението на общината, тя бе спасявана. Последно ЧСИ я разгласи за обмен през септември месец поради дълг от 1,2 млн. лева, само че продажбата и този път бе осуетена.
Поради приключването на мандата на Грозданова при започване на тази година локалният парламент взема решение да й удължи контракта до осъществяване на конкурс.
Когато в дневния ред на общинското съвещание в края на месец май се появиха двете точки – за осъществяване на конкурс и назначение на комисия за неговото осъществяване, екипът на болничното заведение излезе с заявления – една от лекарите и една от медицинските сестри и санитарите.
Те упорстваха да се удължи периода на контракта с Радка Грозданова за още един мандат на съображение член 66, алинея 4 от Закона за лечебните заведения. Мотивираха настояването си с сполучливо стартирани действия по главните отделения и продължаващи действия по оздравяването на болничното заведение, стартирани дейности за откриване на нови отделения и клинични пътеки, почнал план по трансгранично съдействие на стойност към 600 000 лв., стартирано дело по оборване на остарели отговорности към компания „ Анри – 64 “ на доктор Андрей Кехайов – снабдител на гориво в минали години. Това е най-големият заемодател на болничното заведение.
Те упорстваха също ръководителят на комисията да бъде доктор или квалифицирано лице по здравен мениджмънт.
„ Госпожа Грозданова е извънреден експерт в областта на опазването на здравето, лекар по обществена медицина и организацията на опазването на здравето и фармацията, преподавател във висши здравни институции, потвърдила своите качества с това, че в най-трудния и тежък миг пое ръководството на лечебното заведение и възвърне активността му. И досега не престават ежедневните й старания да отстоява позицията на „ МБАЛ – Девин “ ЕАД на междуобщинска болница, като не стопира да работи за разширение на активността й и обезпечаването й с нова и модерна здравна инсталация “, се сочи в декларацията на медицинските сестри.
По време на съвещанието се сблъскаха две съществени позиции.
„ Постъпваме по този начин, както е редно по закон, по тази причина разгласяваме конкурс. В него може да взе участие госпожа Грозданова и да го завоюва “ – беше тезата на вносителя, защитавана от зам.-кмета Владимир Солаков. По думите му не би трябвало да се оставя усещане, че става въпрос за промяна на изпълнителния шеф. Той е безапелационен, че никой не е заплашен от оповестяването на конкурс.
Втората теза бе на опозицията: „ Законът дава опция за удължение с още един мандат, за какво да не се възползваме от нея, откакто госпожа Грозданова се оправя сполучливо с работата си? “
В нейна отбрана се изрекоха хирургът доктор Севдалин Яръмов и ендокринологътдоц. ЛилияКлечкова от болничното заведение. „ Ние, българите, сме подобен народ, че ще отдадем всички сили дапостигнем нещо и когато го реализираме, вършим кръгом обратно,зада стигнем до мястото, където сме били преди този момент. Имам възприятието, че в този момент се прави нещо такова “, сподели доцент Клечкова.
Няколко съветника също обявиха, че има опция да се удължи мандатът, че локалната администрация би трябвало да организира среща с лекарския състав, тогава да се взема решение дали да се разгласи конкурс.
С болшинство в гласуването се одобри предлагането за осъществяване на конкурс, чиято комисия да бъде управлявана от общинския консултант Венета Тодорова и в нея да се включат доктор, юрист, представители на РЗИ и РЗОК. Това бе предлагането на вносителя, което срещна отпор.
„ Приветствам, че колектив в едно комерсиално сдружение застава зад своя изпълнителен шеф, което значи добра екипна работа. Тук колективът е написал доста ясно за какво желае да не се минава към конкурс. Всички почитаме мнението на лекарите и личния състав. Но въпреки всичко аз не виждам какъв проблем има да бъде плануван конкурс. Всички, подписали се тук, би трябвало да убедят госпожа Грозданова да се яви на този конкурс “, съобщи Тодорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР