Горещата вълна Цербер обхвана Европа. У нас в 16 области

...
Горещата вълна Цербер обхвана Европа. У нас в 16 области
Коментари Харесай

Опасни жеги в страната - горещата вълна продължава и през следващата седмица

Горещата вълна " Цербер " обхвана Европа. У нас в 16 области температурите са към 40 градуса. По морето също е доста топло. Около 15 часа в село Белоградец до Варна регистрираха 41 градуса, освен това на сянка. В София, също на сянка, е 37 градуса.

Горещините са най-опасни за децата и възрастните хора. Специалистите предлагат да се пие доста вода и да се стои повече на закрито или на сянка.

Утре и вдругиден ще има доста лек спад на температурите, само че съгласно метеоролозите в през днешния ден не е строшен нито един от рисковите върхове за юли. 45,2 градуса е върхът от Садово от 1916 година, който до момента е недостигнат.

Днес температурите стигнаха 40 градуса в Русе и Пазарджик.

В столицата има 29 сигнала за хора, потърпевши от жегата, оповестиха от Спешна помощ. На три места от Столична община раздаваха вода на пешеходците.

" Най-високата температура към 15 ч. беше измерена в Русе и Пазарджик. Доста горещо беше и по долината на Струма, където стойностите доближиха 38 градуса. Горещата въздушна маса идва от северната част на африканския континент, с изключение на високите температури, тя е обогатена със сахарски прахуляк. Високите температури с изключение на на Балканите, минават през централното Средиземноморие ", изясни метеорологът от Българска академия на науките Анастасия Стойчева.

Сухото и горещо време ще продължи и през следваата седмица, уточни Стойчева

" Въпреки че по един размит атмосферен фронт ще се намалят едва температурите, само че защото те са много високи в този момент, просто ще се намалят малко, само че въпреки всичко ще останат по-високи от климатичните правила. Оставаме в същото време през идната една седмица, след прекосяването на това атмосферно разстройване в петък и събота. В неделя и през новата седмица стартира ново покачване на температурите. Често температурите ще са сред 35 и 40 градуса ".

Метеоролозите поучават още да не стои навън на слънце, както и климатиците да не работят на прекомерно ниски температури
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР