Горещата вълна продължава вече шести денв района на София,максималната дневна

...
Горещата вълна продължава вече шести денв района на София,максималната дневна
Коментари Харесай

Жегите продължават, може и да се усилят през следващата седмица

Горещата вълна продължава към този момент шести денв региона на София,максималната дневна дневната температура не пада под 32 градуса.

Но какво е гореща вълна? Според една от дефинициите имаме гореща вълна тогава, когато оптималната дневна температура в пет поредни дни и с 5 градуса по-висока от нормалната за този интервал.

Например в Дания считат за гореща вълна три поредни дни с температури над 28 градуса, а в Гърция - три поредни дни с температура над 39 градуса.

За региона на София няма такава формулировка, само че можем да приемем, че гореща вълна имаме тагова, когато оптималната дневна температура надвишава 32 градуса за 5 и повече дни.

От тази позиция ние към този момент имаме гореща вълна, защото от 12 юли насам оптималната дневна температура в София не е падала под 33 градуса, а на 13 юли доближи 36 градуса. Това несъмнено не е никакъв връх, тъй като в столицата в последните 23 години са измервани температуризначително по-високи - през 2000 и 2007 година - близо 41 градуса.

За този интервал в София имаме близо 10 години, в които през юли месец е имало горещи талази по горните дефиниции. Най-продължителната от тях е през 2012 година 16 дни - от 1 до 16 юли, когато в София оптималната дневна температура не подна под 32 градуса, а в обособени дни доближаваше 35, 36, 37 градуса.

Месец юли на тази година ще кандидаства за регистриране в годините с дълги горещи талази, каквато бе 2000, 2007 и2012 година.

Какво да чакаме в идващите 10 дни?

Според синоптичните модели, сериозна смяна на атмосферната циркулация в региона на Южна Европа и Балканите няма да настъпи. Остава горещо, като обаче оптималните дневни температури до края на седмицата няма да доближават пикови стойности - т.е. повече от 40, 41 градуса в низините на страната и към 35 градуса в региона на София.

Включително се чака в четвъртък, петък, неделя, тук-там в планинските региони, както и в неделя по Черноморието, да се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там да има превалявания съпроводени от гръмотевици. Но като цяло остава горещо в следобедните часове.

Другата седмица обаче, изключително от вторник до четвъртък, е допустимо да забележим нов пик на горещото време с температури над 40 градуса, евентуално до 43 градуса в низините на страната. В региона на София евентуално до 38, 39 градуса.

Нова порция парещ и изсъхнал въздух от региона на Африка ще се придвижи към Балканите и това ще сътвори условия за ново пиково покачванена температурите. Това е възможност, не е наложително да се случи. Ще забележим на съвещанието на Синоптичната комисия в петък.

Тези високи летни температури са нормални за нашата страна, в тази ситуация по-различното е, че периодътс високи дневни температури ще е нескончаем и това е по-важното, тъй като основава по-неприятниусловия за живот в огромните градове, които по този начин илииначе са острови на топлота.

Спазвайте всички тези правилаза поводение в горещо време, с цел да се радвате на същинското лято. Ако ги спазвате, проблеми няма да има.

Статистиката демонстрира, че студътубива доста повече хора, най-малко два пъти повече, в сравнение с жегите.

И в края на тази гореща средносрочна прогноза нещо любопитно:

Миналата седмица в региона на Западна Словения се образува мощна гръмотевична стихия, те се назовават още суперклетки, стихия, която мина разстояние от 1200 км до Черно море и създаде градушка с величина на градовото зърно от 13 см. Това е чудовищна градушка, която нанасе съществени вреди в Словения.

Смята се че тази суперклетъчна стихия е бурята, която е минала най-дълго разстояние в Европа. Нейният път приключи предишния петък на брега на Черно море северно от Шабла, в Румъния, като засегна с превалявания и гръмотевици най-североизточните елементи на страната в региона на Силистра.

Най-голямата градушка в Европа е измерена в Румъния с величина на градовото зърно от малко над 20 см.

В резюме - жегите не престават, няма да саекстремни, само че остава горещо в идващите дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР