Горещата вълна продължава да държи в прегръдката си голяма част

...
Горещата вълна продължава да държи в прегръдката си голяма част
Коментари Харесай

Горещини и пожари в България, Турция, Гърция и Италия

Горещата вълна продължава да държи в прегръдката си огромна част от Южна Европа. В Турция и Гърция бяха измерени температури от 45 градуса по Целзий. Горски пожари бушуват както в двете страни, по този начин и в Южна Италия.

Гърция: Климатиците основават риск за електроснабдителната мрежа

Гръцката метеорологична работа чака най-малко до края на седмицата оптималните температури да се задържат към 44 градуса по Целзий. Жегата изтезава доста хора, а и претрупва енергийната система в страната, тъй като климатиците работят на цялостни обороти. Затова всички техници, виновни за поддръжката на електроснабдителната мрежа, са в положение на подготвеност, разгласи министърът на енергетиката Костас Скрекас.

Турция: Над 300 са ранени в следствие от пожарите

Горещините основават от ден на ден проблеми и в Турция. В регионите на Анталия и Мугла през идващите дни температурите също ще се задържат над 40 градуса. Там към този момент бушуват и горски пожари, които досега лишиха живота на осем души. В Бодрум огънят настъпи към регион с 540 туристи, които избягаха към морето и бяха превозени с лодки. Над 300 са ранени в следствие от пожарите, унищожени са близо 100 000 хектара гори. Това са най-тежките пожари в Турция от десетилетие. Испания и Хърватия изпратиха три самолета, които да оказват помощ с гасенето на пожарите. Помощ идва и от Русия, Украйна, Иран и Азербайджан. В обществените мрежи още веднъж се надигнаха рецензии против президента Ердоган, който има няколко самолета и хеликоптери, а сега такава техника дефицита за гасене на пожарите. В отговор близки до държавното управление медии разпространиха изказванието, че пожарите са подпалени от " терористи ", визирайки неразрешената Кюрдска работническа партия ПКК.

Италия: Пожарите засегнаха курорти в Сицилия

Горски пожари има и в Италия. Особено наранена е Сицилия и региона към Катания, където пламъците доближиха до самия град. Драматични подиуми се разиграват на живописните сицилиански плажове: подпалиха се няколко курорта, обгорели чадъри се трансфораха в неми очевидци на драмата. Над 200 летовници бяха евакуирани. В Южна Италия също всеобщо се приказва, че част от пожарите са провокирани преднамерено за освобождението на терени за строителство.

България: Голям пожар край Хасково

" Вече от няколко дни и България стене под горещата вълна ", оповестява организация ДПА. Германската организация прецизира, че това е втората гореща вълна тази година и че през вчерашния ден в съвсем цялата страна е бил разгласен код " оранжево " за температури над 40 градуса Целзий. В неделя по обяд доста горещо беше в столицата София, огромен пожар през вчерашния ден бушуваше покрай Хасково, оповестява ДПА. Той беше овладян, само че поради продължаващите жеги заплахата остава. Според прогнозите горещата вълна в балканската страна ще продължи и тази седмица. " Курортите по Черно море оферират някаква хладина, там температурите са приятни - малко над 30 градуса. А морската вода към този момент от дни е доста топла – близо 26 градуса ", оповестява още ДПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР