Горещата вълна достигна днес връхната си точка в страните от

...
Горещата вълна достигна днес връхната си точка в страните от
Коментари Харесай

Горещата вълна тормози Западните Балкани, живакът мина 40 градуса

Горещата вълна доближи през днешния ден връхната си точка в страните от Западните Балкани, градове като Подгорица и Тирана опустяха изцяло, животните в Скопската зоологическа градина се разхлаждаха със сладолед, дини и вода, плажовете на хърватското и черногорското крайбрежие са претъпкани, а лекарите поучават хората да не излизат от 11 до 17 часа, съобщи Танюг.

В доста хърватски градове е разгласен червен код, откакто температурите тук-там надвишиха 40 градуса при безусловно безветрие.

В Босна и Херцеговина е разгласен оранжев код, а температурите също наближават 40 градуса. Най-горещо е в Мостар, където кодът е червен.

Подобно е ситуацията и в Северна Македония. В Скопие е измерена температура 40 градуса, което накара чиновниците в зоопарка да измислят способи да разхладят животните. На маймуните беше раздадено огромно количество плодов сладолед, носорозите получиха охладени дини, а слоновете, които се разхлаждат сами с пясъчни бани, бяха напръскани в допълнение с вода.

Изключително високите температури, също 40 градуса, безусловно опразниха улиците на черногорската столица Подгорица, а лекарите имаха доста работа със слънчасали пациенти.

Горещата вълна заля и Албания, където най-високата температура беше 41,6 градуса. Улиците на Тирана също са празни, а доста от жителите й се насочиха към плажовете. Това не е най-топлото лято в Албания до момента. По-горещо е било през 2015 година, когато най-високите дневни температури са били 43 градуса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР