Гордост: Тараторът в топ 4 на световна класация.Тараторът е на

...
Гордост: Тараторът в топ 4 на световна класация.Тараторът е на
Коментари Харесай

Гордост: Тараторът в топ 4 на световна класация

Гордост: Тараторът в топ 4 на международна ранглиста.

Тараторът е на 4-то място измежду 17 определени студени супи в международна ранглиста на кулинарния справочник „ Тейст Атлас “ (Taste Atlas).

В описанието е посочено, че тараторът е българска студена чорба, направена с кисело мляко, краставици, чесън, нарязан копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед.

Тъй като сходно предястие се сервира и в Северна Македония, има разнообразни вариации,

при които има добавени съставки, а при други са махнати някои от продуктите.

Например има места, където се прави от моркови или листа от маруля.

В някои райони пък познават таратора, изработен с оцет и вода вместо с кисело мляко.

Предястието се сервира добре охладено и върви с мастика на кристали, най-много през летните месеци.

На първа позиция е класирана студена чорба от цвекло, която е част от обичайна литовска кухня. След нея се подрежда доматена чорба от Испания, която се прави със остарял самун, части шунка и варени яйца. А на трета позиция е Salmorejo, която произхождаща от Андалусия, Южна Испания, приготвена от домати, самун, занемарен зехтин и чесън. Другата известна испанска чорба гаспачо пък е класирана чак на 10-а позиция. В нея се влагат самун, домати, краставици, лук, чесън, чушки, сол и зехтин. Негова разновидност, която е с манго, пък е класирана на последната 17-а позиция. Интересно предложение за студена чорба е тази от череши със сметанов крем. Тя е обичайната за Унгария и се употребява през лятото. И в случай че някои биха я консумирали като десерт, в Унгария тази крем чорба се сервира преди главното ядене.

С най-голям рейтинг измежду българските ястия са още баницата, киселото мляко, шопска салата, суджук, лютеница, шарена сол, а измежду десертите торта „ Гараш “, която е създадена в Русе. Закуската, която е най-популярна и с най-голям рейтинг за българско ядене, са мекиците. А напитките са ракия и мавруд.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР