Гордо момче, което разби прозореца на Капитолия на 6 януари, осъден на 10 години

...
Гордото момче, което разби прозорец към Капитолия на САЩ с
Коментари Харесай

Гордото момче, което разби прозорец към Капитолия на САЩ с полицейски щит за борба с безредици на 6 януари 2021 г., което позволи на първата вълна от бунтовници да нахлуе в сградата, докато членовете на Конгреса бяха евакуирани, беше осъден в петък на 10 години затвор.

Изображенията на Доминик Пецола, по прякор „Спацолини“, използващ полицейския щит за борба с безредиците, за да пробие първи сградата на Капитолия, бързо се превърнаха в символ на насилието през този ден.

„Реалността е, че вие ​​сте този, който го направи“, каза окръжният съдия Тимъти Кели по време на изслушването в петък. „Вие бяхте този, който разби този прозорец и позволи на хората да започнат да се стичат в сградата на Капитолия и да заплашват живота на нашите законодатели. Това не е нещо, което някога бих мечтал да видя в нашата страна.

„Ти наистина, в някои отношения, беше върха на копието“, каза съдията.

Преди да напусне съдебната зала, Пецола с вдигнат юмрук извика: „Тръмп спечели!“ само минути след като Кели – който вече беше напуснал съдебната зала – каза, че се надява Пецола да е завил зад ъгъла.

Пецола беше единственият от петимата обвиняеми в "Гордите момчета", които не бяха осъдени за бунтовнически заговор. Пецола се присъедини към Proud Boys малко преди 6 януари, според доказателствата, показани на процеса, и беше похвален от ръководството на организацията за насилствените си действия на отделен митинг седмици преди бунта в Капитолия.

Роденият в Ню Йорк беше осъден за множество други обвинения, включително нападение или съпротива на полицай, грабеж на полицейски щит, унищожаване на държавна собственост и възпрепятстване на официално производство.

Двама от подсъдимите на Пецола, Джоузеф Бигс и Закари Рел, бяха осъдени в четвъртък съответно на 17 и 15 години затвор.

В понякога шумния процес, който продължи няколко месеца, прокурорите твърдяха, че съобвиняемите на Пецола, лидери на Гордите момчета, са тласнали членове на по-ниско ниво като Пецола да бъдат на предната линия на насилието в Капитолия.

В писмено изявление, прочетено на глас от прокурорите по-рано тази седмица, бившият полицейски служител на Капитолия Марк Оде, който беше нападнат от Пецола, разказа, че е бил нападнат от тълпата и е чувствал, че животът му напуска тялото му.

Оде пише, че е бил преследван от спомена, че е бил „притиснат от множество нападатели, притиснат от цялата им тежест, като в същото време е бил задушен от ремъка на брадичката на моя шлем“.

„[Аз] почувствах как животът ми бяга от тялото ми“, пише Оде, добавяйки, че е имал „най-ярката визия на моето собствено погребение“.

По време на изслушването за присъдата в петък, прокурорът Ерик Кенерсън каза, че „много американци ще се доближат до урните през 2024 г. с трепет“ и „ще си легнат на 5 януари 2025 г., страхувайки се от това, което може да се случи на следващия ден. Марк Оде със сигурност ще го направи.

Пецола, облечен в оранжев гащеризон, се обърна към съда по време на заседанието в петък, докато съпругата му, майка му, дъщеря му и приятел, който е служил с него в армията, седяха в съдебната зала.

„Трябва да поднеса моите искрени извинения на офицер Оде“, каза Пецола, „и ако той беше тук, щях да го погледна в очите и да се извиня за цялата скръб, която му причиних.“ Пецола също се извини на жена си и децата си и на страната, добавяйки, че „събитията на J6 сринаха репутацията на нацията, на която служих в морската пехота“.

Съпругата му Лиза разказа на Кели как дъщерите й са страдали от депресия и са били тормозени в училище, откакто баща им е бил арестуван, казвайки, че „това е много трудно като майка – да не можеш да ги защитиш от външния свят“.

„По никакъв начин не се оправдавам за действията на Доминик онзи ден. Както казах на трибуната, той беше шибан идиот“, каза тя през сълзи.

Най-малката дъщеря на Пецола, Анджелина, също говори със съдията, като каза, че тя е „всичко добро, което е направил баща ми“ и че благодарение на него тя е успешна студентка.

„Надявам се, че ще му дадеш малко милост, за да може да ме види да завършвам колеж, за да ме види как получавам първия си дом, първата си работа“, каза тя, докато баща й ридаеше на масата на защитата.

„Всичко, за което жадувам, е прегръдка от баща ми.“

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР