Горди да бъдем - това ще е мотото на 15-годишнината

...
Горди да бъдем - това ще е мотото на 15-годишнината
Коментари Харесай

София Прайд отбелязва на 18 юни 15-годишен юбилей

" Горди да бъдем " - това ще е мотото на 15-годишнината на, който ще се организира на 18 юни тази година в столицата.

Както стана всекидневно в последните години, в седмицата преди Прайда ще се организират редица събития на ЛГБТИ общността у нас. Изложби, спортни събития, кино прожекции стартират от 8 юни в София.

Сред тях изпъква " Смей се с GLAS ", първото стенд-ъп комедийно шоу с куиър тема на 13 юни в клуб " Карусел ", както и " Отворена непосредственост " - фото галерия на Лана Яновска за животът на ЛГБТ общността в Украйна, която отваря порти на 16 юни в The Steps.

Тази година за пръв път в София отваря и Прайд инфо център, в който всеки ще може да получи информация за идното шествие, да прегледа галерия за историята на Прайд придвижването на Балканите или да закупи разнообразни продукти. Центърът ще работи във вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа на ул. " Шипка " 23 (вход откъм ул. " Васил Априлов " ).

Самото събитие " София Прайд ", което съгласно уредниците е най-голямото в отбрана на човешките права в България, ще стартира в 14 ч. на 18 юни. В 16 ч. запова обичайния Прайд концерт, на който ще вземат участие поп-фолк изпълнителката Камелия, Мила Роберт, Рут Колева, Михаела Филева, Прея, Виктория. За първи път ще вземат участие инди рок групата Hayes & Y, Папи Ханс, Дара Екимова. Има и посетител от Украйна - Constantine, който идва с балета си.

След концерта стартира обичайното шествие, чийто маршрут, както постоянно, се пази в загадка. И тази година се чака " контрапротест " от разнообразни националистически организации. Организаторите на Прайда обаче работят взаимно със Столична община за попречване на напрежението. Тази година има и рекорден брой доброволци - над 70 души.

Все повече организации и частни компании поддържат " София Прайд " - Посолството на Съединени американски щати, Български фонд на дамите, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY и Accenture.

" ЛГБТИ общността в България укрепна дружно със София Прайд, което не се показва единствено в бройки хора, само че и в това, че за тях Прайд към този момент е нещо тяхно, на което знаят, че ще отидат и другата година. Заедно с това Прайд стига до доста хора, които започнаха да търсят и отстояват правата си и да водят каузи, които пък, надяваме се, ще прераснат и в законодателни промени ", разясняват уредниците.

И означават и основни триумфи по извоювани каузи - като случая с българското дете на родители в еднополов брак, подписан в чужбина, на което в началото управляващите отхвърлиха да издадат персонални документи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР