Гордея се с факта, че професионалният ми път в съдебната

...
Гордея се с факта, че професионалният ми път в съдебната
Коментари Харесай

Гешев: Ние сме последната преграда пред престъпността и беззаконието

„ Гордея се с обстоятелството, че професионалният ми път в правосъдната система е почнал точно от следствието. Това бяха най-интересните моменти от живота ми. Всички с вас преживяхме през годините законодателните опити, които някой назовават промени. През годините целяха ограничавне на следствито. Резултатът беше проблеми в правораздаването. Щетата беше дребна, тъй като правосъдната система продължаваше да работи. Помним опитите да се закрие следствието, в един миг, когато то стана част от прокуратурата и те я трансформираха, с цел да стане тя по-стабилна ”, сподели Гешев. 

Главният прокурор насочи одобрение към Общото заседание на следователите, които избират член на Висшия правосъден съвет от състава на следователите. 

„ Основната задача пред този, който ще бъде определен за член на Висш съдебен съвет, е да пази независимостта на всеки един следовател, на институцията и правата на българските жители. Ние сме последната бариера пред престъпността и беззаконието ”, акцентира основният прокурор.

„ Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата не всеки един български жител, тъй като без самостоятелни магистрати, няма правораздаване, а без правораздаване няма и страна. Мисля, че се оправяме доста добре “, добави Гешев.

Главният прокурор добави, че до неотдавна е считал думи, като господство на правото, правова страна, разделяне на управляващите са някакво общоприети клишета, които би трябвало да се кажат в избран миг на несъмнено събитие.

„ Върховенство на правото и разделяне на управляващите са полезности, върху които се гради актуалната страна. Ние като магистрати би трябвало да ги пазиме ”, сподели той.

„ Доскоро смятах, че думи като правова страна и разделяне на управляващите като клишета, само че в последните две години това са полезности върху които се гради страната, тъй като има заплаха да рухне постройката на демокрацията ”, уточни още Иван Гешев.

„ Опитите за ограничение на независимостта на правосъдната власт слагат българските магистрати в ролята на финален пазач на законността. От всичко това ще излезем още по-силни, сполучливи и обединени! ”, акцентира Гешев. По думите му пред новия член на Висш съдебен съвет ще стои задачата за отбраната и независимостта на всеки следовател, тъй като сега е ясно, че ползите на всички прокурори и следователи съответстват, а оттам  - и с ползите на хората за правдивост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР