Горд съм с политическия елит на Балканите. Това обяви министър-председателят

...
Горд съм с политическия елит на Балканите. Това обяви министър-председателят
Коментари Харесай

Борисов обиколи няколко европейски градове, видя се с важни политици и обяви: Горд съм с...

" Горд съм с политическия хайлайф на Балканите ". Това разгласи министър-председателят Бойко Борисов след четиристранната среща на високо ниво в Букурещ, която събра с изключение на него, министър председателите на Румъния и Гърция Виорика Дънчила и Алексис Ципрас и сръбския президент Алксандър Вучич.

" Днешният ден стартира с доста интезивна работа на Балканите. С подготовката на срещата в София. Но с цел да не забравяме, би трябвало да напомним, че всичко в това четиристранно съдействие стартира още със срещата в Солун.

Ние трите страни, които сме част от Европейския съюз, би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на нашите братя сърби, да сме огромно семейство на Балканите”, разгласи Борисов.

Той особено благодари на европейските водачи, които също са се заели с концепцията за европейска вероятност на страните от Западните Балкани.

" Благодарен съм и с цялото си почитание се отнасям към това, което направи Жан-Клод Юнкер, министърът за външните работи Могерини, обикаляйки Западните Балкани. Същото прави и ръководителят Туск. Не можем да подминем и персоналната ангажираност на канцлера Меркел по въпроса. Защото на срещата в Триест след срещата с нея повярвах, че нещо хубаво може да се случи на Балканите.

Да, президентът Макрон приказва за промени в Кохезионната политика, за промени в Европейски Съюз, само че аз имам вяра, че канцлерът Меркел ще помогне да дръпнем Балканите напред”, разгласи Борисов.

Той за следващ път прикани за мир в района.

" Винаги съм казвал, че проблем в една страна на Балканите рефлектира на всички. Без да преглътнем Косово, Босна и Херцеговина, не можем Балканите да вървим напред. Горд съм с политическия хайлайф на Балканите”, сподели българският министър председател и посочи, че районът желае само разцвет.

" Самата среща тук е една добра вест. Ние не желаеме като Вишеградската четворка да вършим изказвания и заявления. Ние желаеме цифрова инфраструктура, съгласуваност, пристанища и на двустранните си връзки, които имаме – повдигане на растежа на стопанската система и надлежно в тези сфери като просвета и туризъм да напреднем “, съобщи Борисов.

" Уверявам премиера Бойко Борисов в поддръжката на Румъния за задачите на Българското европредседателство ", разгласи от своя страна министър председателят на Румъния Виорика Дънчила, която бе хазаин на срещата.

" Искам да поздравя президента Вучич. Оценявам ролята на Сърбия като фактор за непоклатимост в Западните Балкани и позитивната роя във връзка с съдействието и помиряването в района. Искам да го уверя в нашата поддръжка в процеса на присъединение в Европейски Съюз. В същото желая да поздравявам премиера Бойко Борисов на тази среща и да го уверя в нашата поддръжка за реализиране на задачите на Българското председателство, където Западните Балкани имат основно място ", съобщи Дънчила и посочи обстоятелството че гръцкият министър председател Алексис Ципрас е за първи път в Румъния.

" Дискутирахме икономическото съдействие и определянето на съответни планове, които четирите страни могат взаимно да осъществят, както и за формата 16 + Китай”, разгласи Дънчила.

Сръбският президент Александър Вучич, пък съобщи:

" Благодаря на министър председателите на България, Гърция и Румъния за поддръжката по пътя ни към Европа. Днес имаме съответни диалози и изводите са, че ще създадем взаимна работна група, която ще бъде на транспортните и информационните ни министри, с цел да могат да конкретизират плановете, които дискутирахме през днешния ден. Трябва да работим извънредно бързо. Сърбия има повишен стокообмен с Румъния, България и Гърция и нарастване на туристопотока.

Вярваме, че тези четиристранни срещи са извънредно значими. Ние сме единствената страна, която не е членка на Европейски Съюз към момента, по тази причина ни е значима поддръжката на Румъния, България и Гърция по пътя към Европейски Съюз “.

" Когато приказваме за Западните Балкани, става дума за Европа - задачата ни е да развиваме района и да вършим това непрекъснато даже в най-трудните моменти”, разгласи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

" Балканите са място, което постоянно е имало доста провокации. Това е район, който неведнъж е бил изправен пред спорове, напрежение, само че също по този начин на Балканите има и доста огромен капацитет и ние сме се събрали тук, с цел да се оправим с всички тези провокации. Вярвам, че е извънредно значимо, че имаме нещо като институция в лицето на този четиристранен формат, който да работи за тези цели. Нашата цел е да сме в поддръжка за балканските страни и да способстваме за развиването на нашия район на база на нашите стремежи и ползи освен на основания дневен ред от трети страни ", добави Ципрас.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден министър председателят разгласи идването си в Букурещ посредством пост в персоналния се фейсбук профил, където показа и фотоси от летището .

В началото на деня Борисов бе пък в Словения, където в Бърдо при Краню направи значимо изявление за ролята на Балканите в Европейски Съюз .

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР