Горд съм, че в България поставяме началото на една европейска

...
Горд съм, че в България поставяме началото на една европейска
Коментари Харесай

Иван Гешев: В последните години наблюдаваме възраждане на ксенофобията, антисемитизма и расизма

„ Горд съм, че в България слагаме началото на една европейска самодейност за битка с речта на омразата. В последните години следим възобновление на ксенофобията, антисемитизма и расизма, налице е растеж на нарушаването на човешките права на база пол. Напоследък, изключително след експанзията на Русия в Украйна, наподобява, че не се учим от историята си. А трябват дейности, с цел да не се повтори Холокостът, довел до гибелта над 6 млн. евреи и опит да се унищожи цяла нация. Истината е, че преди делата са думите.

И Холокостът, и всички зверства в човешката история, са почнали с нещо безобидно, като тирада на омразата ”, съобщи основният прокурор Иван Гешев при откриването на конференцията „ Стоп на речта на омразата ”.

.Той цитира Васил Левски – „ Дела трябват, а не думи. Трябва с изключение на да приказваме положителни думи, да вършим по-активно положителни каузи ”.

„ България е посочила и продължава да демонстрира, че е позитивен модел на приемливост сред хората. Лошото е по-лесно, сложното е да бъдеш добър, да бъдеш човек в безчовечен времена, като Втората международна война, когато българската страна и българският народ избавиха всички български евреи. Трябва да бъдем на висотата на предците си и да дадем своя принос към съвременността. Обединява ни желанието да изградим едно по-добро общество “, сподели още основният прокурор.

Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и против подбуждането и осъществяването на закононарушения от ненавист.

Езикът на омразата и антисемитизмът не съществуват там, където живее логиката, сподели равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация, който благодари на Гешев за конференцията и взе думата след основния прокурор. По думите му езикът на омразата процъфтява измежду хората, които не харесват себе си. Лесно е да мразиш евреите, тъй като някой политик ги е направил общ зложелател. Тези, които ненавиждат себе си, в случай че няма евреи, които да ненавиждат, ще ненавиждат някой различен, уточни Равин Марголин. Според него омразата против евреите не е ненавист против евреите. Тя идва от хора, в които живее омразата. И би трябвало да се постави завършек на това, тъй като то е опасност към обединена Европа, счита ръководителят на Европейската еврейска асоциация. Според него методът да се преборим е да не разпространяваме ненавист.
  Равин Марголин
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР