Гората на Боряна се намира северно по поречието на Енинска

...
Гората на Боряна се намира северно по поречието на Енинска
Коментари Харесай

Гората на Боряна 


„ Гората на Боряна ” се намира северно по поречието на Енинска река, или както е по-позната в региона Старата река, край Казанлък. Борбата за спасяването на крайречната гора стартира още през декември 2017 година. Тогава казанлъчанката Боряна Алексиева подава сигнал към локалните медии и природозащитната организация WWF за изсичане на елшова гора край Старата река в Казанлък. Тя алармира на голям брой институции, които й дават отговор, че не могат да създадат нищо.

Тогава Боряна взима нещата в свои ръце. Тя прекарва десетки часове сама, с цел да следи какво се случва в гората и да снима нужния материал за доказателство за противозаконна сеч. По закона за достъп до информация тя получава нужните разрешителни и стартира да изследва всеки един документ, чете законите и попълня тъжби. Организира и митинг в отбрана на гората, само че без триумф. Тогава се свързва с може би най-важния си съдружник Нели Дончева – лесовъд от екипа на WWF.

В последна сметка Боряна съумява да се свърже с Басейнова дирекция. По закон е наложително, когато има сеч на дървета към река, институцията да бъде известена, а това не се е случило. Така, след доста твърдоглав труд и отвод да се съобщи, Боряна съумява да приключи изсичането на дърветата.

Заради Боряна Алексиева гората край реката северно от Казанлък я има и през днешния ден, само че за жал Боряна към този момент я няма. В края на 2019 година, след тежко боледуване тя напусна нашия свят, а в гората не престават да се връщат брачна половинка й и двете й деца – Илия към този момент на 13 години и Константин на 7.
Съпругът на Боряна и двете й деца
След гибелта на Боряна, брачният партньор й Велчо и Нели Дончева от WWF се борят гората да бъде оповестена за предпазена околност. „ След гибелта на мен не ми се занимава с нищо друго, с изключение на да бъде неин проводник, да довърша нейните каузи. ”, споделя Велчо. Година и половина бе нужно това да се случи – от възникването на концепцията, теренните изследвания, събирането на данни и информация, приготовление и внасяне на предлагането, осъществяване на законовите процедури.

Името на предпазената околност идва някак естествено. Гората на Боряна. Тя постоянно ще бъде част от тази гора, написа kazanlak.com
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР