Google След 70 години, множество правителства, 10 областни управители и стотици

...
Google
След 70 години, множество правителства, 10 областни управители и стотици
Коментари Харесай

Приключи сагата със собствеността на Турското консулство в Бургас

Google След 70 години, голям брой държавни управления, 10 регионални шефове и стотици документи, притежателите на одържавения през 1948 година парцел, в който през днешния ден се обитава резиденцията на Турското консулство, бяха обезщетени. В последния ден на 2017 година, регионалният шеф Вълчо Чолаков подписа контракта и с това постави завършек на административната сага за наследниците на Симеон Пенчев, изгубили парцела си край Морската градина.

През 1948 година с влизането в действие на Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима благосъстоятелност, парцелът е актуван за държавен и притежателите би трябвало да изоставен дома си. По-късно къщата е предоставена на Република Турция, което става спънка фамилията да се възползва от реституционните си права, нещо, което редица хора съумяват да създадат след демократичните промени у нас. Наследниците завеждат дело и през 1994 година Бургаският областен съд удостоверява собствеността им. Казусът се усложнява в допълнение с намесата на интернационалното право, дипломатическите връзки сред България и Турция, както и неприкосновеността на територията, превърната в резиденция. Оттогава до през днешния ден опитите на едно бургаско семейство да бъде съответно обезщетено за непозволено отнетия бащин парцел, остават без резултат. Исканията им до Областна администрация Бургас датират от времето на първия й началник след измененията. Проблемът е бил повдиган неведнъж и завъртан в центрофугата на държавната администрация. Преписката е обиколила редица ведомства, само че до решение не се стига.

" Частната благосъстоятелност е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар в една демократична страна. Ситуацията, в която фамилията е поставяно толкоз години, е унизителна. Предлагани са им парцели, които с право са отказвали. Това, което постоянно са желали тези хора е взаимност при обезщетяването посредством подмяна, в случай, че не могат да влязат във притежание на собствеността си. За мен всичко, което се е изисквало през годините, с цел да се позволи въпросът, е просто институционална воля. Преписки като тази, минали през няколко генерации, са мотив хората да се усещат незащитени. За малко повече от година успяхме да приключим една сага, която изискваше единствено непримиримост и предпочитание за разрешаване ", разяснява Чолаков.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР