Google Калоян Стоянов е млад мъж, който работи във френския град

...
Google
Калоян Стоянов е млад мъж, който работи във френския град
Коментари Харесай

Млад българин във Франция разказа пред Varna24.bg за ужасяващото лице на коронавируса

 Google Калоян Стоянов е млад мъж, който работи във френския град Лион, където живеят над половин милион души. Той разяснява особено за читателите на Varna24.bg ограниченията на френското държавно управление и ужасяващото лице на ковид, който към този момент е лишил 15 000 живота в страната (общо случаите във Франция надвишават 98 000).

" Познат на съквартиранта ми умря от ковид преди 2 седмици – той беше на 31 години, в положително здраве и спортуващ постоянно. Преди 2-3 дни учител от университета на един прочут е умрял, мои другари се разболяха - сега са добре, само че го разказват като най-лошия грип, който са карали - дотам, че няколко дни не са могли да се вдигнат от леглото “, съобщи пред наш кореспондент Калоян.

Той акцентира, че първоначално тематиката с ковид не била одобрявана съществено във Франция – едвам след утежняването на ситуацията в Италия някои хора почнали да одобряват вируса по-сериозно. Правителството е подхванало ограничения едвам откакто доказаните случаи са били над 2000.

" Обявено беше, че на 13 против 14 март питейните заведения и заведенията за хранене ще бъдат затворени - по този начин младежите всеобщо излязоха да " изпият една последна бира “. На идващия ден беше планувано провеждането на първи тур от локалните избори. Министърът на вътрешните работи направи изказване, че " гласуването не съставлява заплаха “ и прикани хората да отидат до изборните секции.

В момента огромна част от бизнесите са затворени. Работят единствено супермаркети, пекарни, аптеки, тъй наречените Пазарите са към момента отворени, само че по персонални наблюдения доста по-малко хора ги посещават. Някои заведения за хранене са отворени, само че единствено за доставки.

В супермаркетите се съблюдава разстояние на касите - има маркировка по пода. Има и плексигласови бариери на касите, ограниченията за хигиена са затегнати и заплащане в брой се приема единствено на избрани места. Църкви и други обществени места са затворени.

Движението е лимитирано, като излизането на открито е позволено по тъкмо избрани причина – отиване на работа (компаниите, които могат да предложат работа от у дома, са задължени да го направят), извършване на покупки на артикули от първа нужда, посещаване на доктор или упражняване на самостоятелен спорт. Задължително е при всяко излизане да се попълни декларация, посочваща задачата на излизането, датата и часа. В момента, в който стъпиш на тротоара пред вас, би трябвало да имаш декларация. Полицията може да управлява дали декларацията е попълнена вярно и какъв е претекстът. Забранено е отдалечаването на повече от 1 км от вкъщи при излизане за извършване на покупки или спорт.

Маски и ръкавици не са наложителни, само че и няма налични по аптеките. Ползването на градски превоз е позволено единствено за отиване на работа при даване на служебна записка при качване. При нарушаване могат да се наложат санкции.

Има възприятие за взаимност, което ни сплотява като общество – в 8 часа излизаме на терасите да приветстваме в поддръжка на медицинския личен състав. В Grand Est, най-сериозно засегнатият район, пекари и ресторантьори доставят на лечебните заведения храна и кафета гратис.

Аз персонално не съм се интересувал дали мога да се прибера в България, тъй като нямам желание да го върша. Родителите ми са относително възрастни, а настрана татко ми се възвръща от интервенция. Дори да желая да бъда с тях в този миг, всеки един човек е евентуален преносител, в това число аз, и не мога да ги изложа на подобен риск. Знам, че Великден наближава, само че бих посъветвал всички да не пътуват. Великден е фамилен празник, само че дано не забравяме, че всеки един човек е евентуален преносител – даже да няма признаци “, разяснява момчето за Varna24.bg .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР