Google вече има трето поколение собствени чипсети Tensor, но проблемът

...
Google вече има трето поколение собствени чипсети Tensor, но проблемът
Коментари Харесай

Tensor G5 може да първият процесор изцяло създаден от Google

Гугъл към този момент има трето потомство лични чипсети Tensor, само че казусът е, че що се отнася до продуктивността и енергийната успеваемост, Tensor G3 не може да се конкурира наедно с неотдавна оповестения Snapdragon 8 Gen 3 или даже с тригодишния процесор на Apple. Докато при първите две генерации за създаването отговаряше Samsung, при третото потомство с създаването на графичния процесор към този момент напълно се занимава Гугъл. Очаква се, че Tensor G5 ще бъде първият чипсет, основан напълно с напъните на интернет колоса в региона на търсенето. Той ще се появи през 2025 година за серията смарт телефони Pixel 10.

Първоначално се планираше Tensor G4 да бъде разработка единствено на Гугъл, само че съгласно вътрешния специалист @OreXda този чипсет въпреки всичко може да бъде основан от Samsung. Според тази информация Гугъл ще създаде графичния процесор и сървърната част на новия чип. Tensor G5 най-вероятно ще се създава по 3nm развой на TSMC. Ако казусът е подобен, производството му ще коства по-скъпо, което значи, че Гугъл може да увеличи цената на Pixel 10. Но в случай че Samsung Foundry успее да потвърди, че нейният 3nm развой може да се конкурира с TSMC, тогава Гугъл ще продължи да работи с южнокорейския колос.

Това лято някогашен изпълнителен шеф на Гугъл съобщи, че Tensor G4 ще бъде единствено отчасти модифициран от Гугъл, до момента в който Tensor G5 ще бъде напълно създаден от компанията благодарение на усъвършенствана технология. Чиповете Tensor последователно се усъвършенстват и като се има поради фокусът на компанията върху изкуствения разсъдък, ще бъде забавно да забележим какви нови функционалности ще получи Tensor G5 и по какъв начин ще се показа в съпоставяне със своите съперници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР