Google уволни 28 служители, които протестираха срещу проекта Nimbus съвместно

...
Google уволни 28 служители, които протестираха срещу проекта Nimbus съвместно
Коментари Харесай

Google уволни 28 служители, протестиращи срещу сделка с Израел

Google уволни 28 чиновници, които стачкуваха против плана Nimbus взаимно с израелското държавно управление и желаеха завършек на геноцида над палестинците в линията Газа.
Проектът Nimbus се появи през 2021 година, когато Гугъл и Amazon разпоредиха контракт на стойност 1,2 милиарда $ на израелското държавно управление за даване на благоприятни условия за изкуствен интелект и облачни калкулации. Политиката на Гугъл не разрешава потреблението на услугите на компанията за присъединяване в „ принуждение, което може да докара до гибел, съществено увреждане или пострадване “. Time и The Intercept обаче откриха, че Министерството на защитата взе участие в Nimbus от Израел.
Според Time, като част от плана израелското министерство на защитата разполага със лична входна точка в инфраструктурата на Гугъл Cloud, която му разрешава да съхранява и обработва данни, както и да има достъп до услуги с изкуствен интелект. Документи, получени от The Intercept през 2022 година, демонстрират, че услугите на Гугъл, налични за Израел, имат различаване на лица, автоматизирано категоризиране на изображения и благоприятни условия за следене на обекти.
Гугъл разказва взаимоотношението си с израелското държавно управление по плана Nimbus като извънредно гражданско. Говорител на компанията сподели пред Time, че работата им не се концентрира върху „ класифицирани военни задачи, свързани с оръжия или разследващи служби “. Протестиращите чиновници на Гугъл обаче считат, че планът Nimbus може да се употребява особено за военни цели. Техните опасения, съгласно Time, се основават на три обстоятелството: непосредствено изказване от израелското Министерство на финансите през 2021 година, че Nimbus ще бъде употребен от Министерството на отбраната; естеството на услугите, които евентуално ще бъдат налични за израелското държавно управление, както и очевидната некадърност на Гугъл да наблюдава какво тъкмо прави Израел с технологията. В същото време няма доказателства за потреблението на услугите на Гугъл при убийството на цивилни, отбелязва Time.
На 4 март 2024 година в Ню Йорк се организира конференция, на която приказва Барак Регев, ръководещ шеф на Гугъл в Израел. Речта му беше прекратена от един от феновете, който се показа като програмист на Гугъл Cloud. Той сподели, че отхвърля да основава технология, която предизвиква геноцид, апартейд или наблюдаване. „ Без технология на апартейда “, извика протестиращ, облечен с тениска на Гугъл, преди да бъде изведен от стаята.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР