Google трябваше да плати 2,7 милиарда долара, за да наеме

...
Google трябваше да плати 2,7 милиарда долара, за да наеме
Коментари Харесай

Google плати 2,7 милиарда долара, за да наеме гений

Google трябваше да заплати 2,7 милиарда $, с цел да наеме още веднъж гения на изкуствения разсъдък Ноам Шазир, който напусна софтуерния колос, с цел да основе собствен личен стартъп. 48-годишният софтуерен инженер беше нает от Гугъл през 2000 година и напусна компанията през 2021 година, откакто тя отхвърли настояването му да пусне чат бот, създаден от него с сътрудник Даниел Де Фрейтас, заяви The Wall Street Journal.

Ноам Шазир и Даниел Де Фрейтас основават Character.AI, който се трансформира в един от най-горещите AI започващи компании в Силициевата котловина и доближи оценка от 1 милиард $ предходната година. След това Гугъл разгласи, че и двамата се причисляват към отдела за изкуствен интелект на Гугъл DeepMind, а компанията Sundar Pichai е платила на Character.AI 2,7 милиарда $, с цел да лицензира технологията си, както и да накара Ноам Шазир да работи за компанията, написа The Wall Street Journal.

Лицензионната договорка разрешава на Гугъл неотложен достъп до интелектуалната благосъстоятелност на Character.AI, без да се постанова да чака регулаторното утвърждение. Докладът прибавя, че завръщането на Ноам Шазир в Гугъл се преглежда измежду главната причина за придобиването на Character.AI. Съобщава се, че даже някогашният основен изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмид е бил впечатлен от Ноам Шазир, което е довело до опцията на последния да построи AI модел, който може да работи с разсъдък на човешко равнище.

" Ако има някой в ​​света, за който мога да се сетя, който би могъл да го направи, това ще бъде той “, сподели Ерик Шмид за Ноам Шазир през 2015 година

През 2017 година Ноам основава Meena, чат бот, който може ангажира хората по редица въпроси. По това време той е толкоз убеден в полезността на Meena, че предвижда, че един ден тя ще размени търсачката на Гугъл. Но шефовете на Гугъл считат, че е прекомерно рисковано да започват този чат бот заради опасения за сигурността и етиката.

Ноам Шазир в този момент управлява построяването на новата версия на Gemini, идващото потомство AI модел на Гугъл, основан да се конкурира с съперници като ChatGPT на OpenAI, написа businessnovinite.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР