Google ще изисква разкриване на AI съдържание в политически реклами

...
От ноември Google ще изисква политическите реклами да се разкриват
Коментари Харесай

От ноември Google ще изисква политическите реклами да се разкриват на видно място, когато включват синтетично съдържание — като изображения, генерирани от изкуствен интелект — технологичният гигант обяви тази седмица.

Политическите реклами, които включват синтетично съдържание, което „неавтентично представя реални или реалистично изглеждащи хора или събития“, трябва да включват „ясно и видимо“ разкриване за зрителите, които може да видят рекламата, каза Google в сряда в публикация в блог. Правилото, допълнение към политиката на компанията за политическо съдържание, което обхваща Google и YouTube, ще се прилага за изображения, видео и аудио съдържание.

Актуализацията на правилата идва с набиране на кампанията за президентските избори в САЩ през 2024 г. и тъй като редица държави по света се подготвят за собствените си големи избори същата година. В същото време технологията за изкуствен интелект напредна бързо, позволявайки на всеки евтино и лесно да създава убедителен текст, генериран от AI, и все повече аудио и видео. Експертите по целостта на цифровата информация алармираха, че тези нови инструменти за изкуствен интелект могат да доведат до вълна от изборна дезинформация, с която социалните медийни платформи и регулаторите може да са зле подготвени да се справят.

Генерираните от AI изображения вече започнаха да се появяват в политическите реклами. През юни видео, публикувано на X от президентската кампания на губернатора на Флорида Рон ДеСантис, използва изображения, които изглежда са генерирани от изкуствен интелект, показващи бившия президент Доналд Тръмп да прегръща д-р Антъни Фочи. Изображенията, които изглеждаха предназначени да критикуват Тръмп, че не е уволнил тогавашния най-добър специалист по инфекциозни болести в страната, бяха трудни за забелязване: те бяха показани заедно с реални изображения на двойката и с насложен текст, който казваше „реалният живот на Тръмп“.

Човек, който използва телефон ОГРАНИЧЕН НАЛИЧНОСТ skynesher/E+/Getty Images

Националният комитет на Републиканската партия през април пусна 30-секундна реклама в отговор на официалното съобщение за кампанията на президента Джо Байдън, което използва изображения с изкуствен интелект, за да си представи антиутопични Съединени щати след преизбирането на 46-ия президент. Рекламата на RNC включва малкия екранен отказ от отговорност „Изграден изцяло с AI изображения“, но някои потенциални гласоподаватели във Вашингтон, окръг Колумбия, на които CNN показа видеото, не го забелязаха при първото си гледане.

В своята актуализация на политиката Google каза, че ще изисква разкриване на реклами, използващи синтетично съдържание по начин, който може да подведе потребителите. Компанията каза например, че „реклама със синтетично съдържание, което кара да изглежда така, сякаш човек казва или прави нещо, което не е казал или направил“, ще се нуждае от етикет.

Google каза, че политиката няма да се прилага за синтетично или променено съдържание, което е „несъществено за твърденията, направени в рекламата“, включително промени като преоразмеряване на изображението, корекции на цвета или „редактиране на фона, което не създава реалистични изображения на действителни събития“.

Група от водещи компании за изкуствен интелект, включително Google, се съгласиха през юли с набор от доброволни ангажименти, поети от администрацията на Байдън, за да помогнат за подобряване на безопасността около техните AI технологии. Като част от това споразумение компаниите заявиха, че ще разработят технически механизми, като например водни знаци, за да гарантират, че потребителите знаят кога съдържанието е генерирано от AI.

Федералната избирателна комисия също проучва как да регулира ИИ в политическите реклами.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР