Google ще инвестира до 2 милиарда долара в Anthropic, стартиращата

...
Google ще инвестира до 2 милиарда долара в Anthropic, стартиращата
Коментари Харесай

Google се ангажира да инвестира $2 млрд. в конкурента на OpenAI Anthropic

Гугъл ще влага до 2 милиарда $ в Anthropic, започващата компания за изкуствен интелект, учредена от някогашни ръководители на OpenAI, оповестява CNBC.

Ангажиментът включва предплатено вливане на 500 милиона $ и спомагателни 1,5 милиарда $, които ще бъдат вложени с течение на времето, е споделил представител на Anthropic пред CNBC, откакто The Wall Street Journal пръв заяви за плануваното финансиране. Медията прецизира, че не е получила удостоверение от представителите на Гугъл.

Anthropic е разработчик на Claude 2, противник на ChatGPT на OpenAI, който се употребява от компании, измежду които Slack, Notion и Quora.

Компанията е учредена през 2021 година и до момента е получила финансиране от Salesforce и Zoom. По-рано тази година Anthropic беше оценена на 4,1 милиарда $.

Claude 2 има способността да обобщава до към 75 000 думи, до момента в който ChatGPT обработва към 3000, показва CNBC.

Изследване на Arthur AI, платформа за наблюдаване на машинно образование, открива, че Claude 2 е най-надеждният чатбот във връзка с „ самосъзнанието “, което значи тъкмо пресмятане на това, което прави и което знае, и отговаряне единствено на въпроси, за които разполага с обучителни данни. Arthur AI тества чатботове на Meta, Cohere и OpenAI.

През април Гугъл влага 300 милиона $ в компанията, придобивайки 10% дял. Същия месец Anthropic беше една от четирите компании, поканени на среща в Белия дом, с цел да обсъдят виновното развиване на AI с вицепрезидента Камала Харис. Alphabet, Microsoft и OpenAI бяха другите.

През май Anthropic набра 450 милиона $, отбелязвайки най-големия кръг на финансиране за AI компания след инвестицията на Microsoft в OpenAI през януари, съгласно данни на PitchBook.

Anthropic е учредена от Дарио Амодей, някогашен вицепрезидент по проучванията на OpenAI, и неговата сестра Даниела Амодей, която е била вицепрезидент по сигурността и политиката на OpenAI. Няколко други някогашни откриватели на OpenAI също са взели участие в  основаването на Anthropic.

Амодей сподели пред CNBC през юли, че Anthropic е вложил минимум два месеца в създаването на най-новия си чатбот, с екип от към 35 души, работещи непосредствено върху AI модела, поддържан от общо 150 души. Тя разяснява, че пазарът се разраства толкоз бързо, че има място за още доста играчи, защото търсенето на огромни езикови модели надвишава това, което промишлеността може да обезпечи сега.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР