Google се съгласиха да платят глоба от 60 милиона австралийски

...
Google се съгласиха да платят глоба от 60 милиона австралийски
Коментари Харесай

Наложиха солена глоба на Google в Австралия

Google се съгласиха да платят санкция от 60 милиона австралийски $ (около $42.7 милиона), с цел да съглашения с антитръстовия орган на страната по отношение на настройките за следене на местоположението в Android, предава Reuters.

Австралийската комисия по конкуренцията и отбрана на потребителите внася в локален съд дело по обвиняването през октомври 2019 поради две настройки за следене на местоположението. Става дума за „История на местоположението“ и „История на уеб интензивността и потреблението на приложенията“. Главното обвиняване на комисията е, че Гугъл съзнателно подвежда потребителите за метода, по който действат двете характерности.

Според комисията, Гугъл уведомява потребителите, че те могат да попречат на системата да събира историята на местоположението им, само че това, което компанията не загатва е, че с цел да е ефикасна възбраната, те би трябвало да изключат и втората характерност, която е задействана по дифолт. Това е работило сред януари 2017 и декември 2018. Разкритието довело до това, че австралийски федерален съд признали през април предходната година компанията за отговорни в нарушение на закона за отбрана на потребителите. В съглашението, което в този момент подписват двете страни, с изключение на заплащане на въпросната санкция попада и задължението Гугъл да съобщи подготвеност за вземане предвид с рекомендациите на комисията. Това, дружно с други отговорности, включва Гугъл да стартира да образова някои свои чиновници в условията, записани в австралийското законодателство във връзка с отбраната на потребителските права, като също така заплати за тези услуги на комисията.

„Компаниите би трябвало да са открити във връзка с вида данни, които събират и метода, по който информацията се събира и употребява, тъй че потребителите да могат да създадат осведомен избор по отношение на това с кого споделят тази информация“, гласи заявката на ръководителя на комисията Джина Гас-Готлиб.

Самите Гугъл се съобразиха с рецензиите на австралийската комисия и промениха метода на деяние на въпросните настройки. Освен това, те вкараха спомагателни функционалности за надзор на поверителността, като да вземем за пример инструмент, посредством който могат да се изтрива автоматизирано събираната информация от двете функционалности.

Двете характерности са в основата на правосъдно дело и в Съединени американски щати. То беше импортирано по-рано тази година от прокурорите на Вашингтон, Тексас и Индиана. В него компанията се упреква, че Гугъл са подвели потребителите за метода, по който те действат в интервала сред 2014 и 2019. Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати също предяви неотдавна искания към компанията, само че и освен към Гугъл. В средата на предходната седмица комисията анонсира старта на огромно изпитание, което цели да цели да изследва настроенията към въвеждането на още по-строги регулации към софтуерната промишленост във връзка с практиките им по събиране и обработка на данните от техните консуматори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР