Google се съгласи да уреди колективен иск, заведен през 2020

...
Google се съгласи да уреди колективен иск, заведен през 2020
Коментари Харесай

Google плаща $5млрд. за следене на потребители с Chrome

Google се съгласи да уреди групов иск, заведен през 2020 година, поради това, че неговият браузър Chrome скрито наблюдава интернет интензивността на милиони консуматори, даже когато употребяват настройката " тайно ", заяви Ройтерс.

Делото, заведено в Калифорния, упреква американския софтуерен колос, че продължава да " наблюдава, събира и разпознава данни за сърфирането в действително време ", когато потребителите считат, че персоналната им информация и действия са предпазени.

Ищците настояват, че уеб страниците, употребяващи анализите на Гугъл, събират информация от браузърите в режим " тайно ", в това число наличие на уеб страници, данни за устройства и IP адреси.

Жалбоподателите настояват, че това е трансформирало Гугъл в " безотчетна находка от информация ", като е разрешило на компанията да научи за техните другари, занимания, обичани храни, привички за извършване на покупки и " евентуално неуместни неща ".

Те също по този начин упрекнаха Гугъл, че е взела частната интензивност на потребителите на Chrome при сърфиране и по-късно я е свързала с към този момент съществуващите им потребителски профили.

През август американският областен арбитър Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли предлагането на Гугъл да приключи делото, като уточни, че компанията в никакъв случай не е разкривала на своите консуматори, че събирането на данни продължава даже при потребление на частен режим.

" Предложението на Гугъл зависи от концепцията, че ищците са се съгласили Гугъл да събира данните им, до момента в който сърфират в частен режим ", сподели Роджърс. – " Тъй като Гугъл в никакъв случай не е казвал категорично на потребителите, че го прави, съдът не може да откри като юридически въпрос, че потребителите категорично са се съгласили със събирането на въпросните данни. "

Делото, заведено от гражданин на Флорида, Уилям Байът, и поданици на Калифорния, Часъм Браун и Мария Нгуен, обгръща " милиони " консуматори на Гугъл от юни 2016 година насам. Те желаеха минимум 5 милиарда $, или към 5000 $ обезщетение на консуматор, за нарушавания на законите за следене и подслушване.

Според известието, подадено по-рано тази седмица, Гугъл и ищците са постигнали авансово съглашение, което ще докара до отменяне на правосъдния спор. Условията за споразумяване не бяха оповестени, само че юристите обявиха, че се чака да показват публично съглашение за утвърждение от съда до 24 февруари 2024 година

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР