Google са един от най-големите работодатели в целия свят. В

...
Google са един от най-големите работодатели в целия свят. В
Коментари Харесай

Два от най-популярните логически въпроси, задавани от Google

Google са един от най-големите работодатели в целия свят. В последните няколко години компанията интензивно търси от ден на ден чиновници, притежаващи разумно мислене и умения за разсъждения отвън това, което компанията назовава " колежански разсъдък ". Проверете дали притежавате тези качества с два от най-популярните логичен въпроси, задавани на интервютата за работа в компанията.

Пясъчен часовник:

Имате два пясъчни часовника, които отмерват надлежно 4 минути и 7 минути. Използвайте и двата часовника (по едно и също време или един след друг) с цел да измерете време от 9 минути.

Отговор:

Стартирайте по едно и също време и 7-минутения, и 4-минутения часовник.

След като 4-минутеният часовник изтече изцяло, го обърнете да стартира да тече още веднъж.

След като 7-минутеният часовник изтече изцяло, го обърнете да стартира да тече още веднъж.

След като 4-минутеният часовник изтече изцяло, завъртете 7-минутения часовник (в него ще има малко пясък, отброил тъкмо 1 минута)

Или: (4+4) + 1 = 9.

Хаос в рейса:

Автобус със 100 обозначени места (всяко с табелка с номер от 1 до 100). На опашката пред вратата на рейса стоят 100 души. Техните билети също са обозначени от 1 до 100.

Хората се качват на рейса в поредност от 1 до n. Правилото е, че в случай че човек се качи на рейса, той ревизира дали съответното място е свободно. Ако е празно, той сяда там, в противоположен случай той избира някое празно място и на инцидентен принцип сяда там. Като се има поради, че първият човек, влезнал в рейса, избира инцидентна седалка и място, а не тези от билета си, открива вероятността последният човек с билет номер 100 да седне на мястото си - седалка номер 100.

Отговор:

Окончателният отговор е: вероятността последният да се настани в неговото място е тъкмо 50%.

Мотивите са следните:

Първо, забележете, че това, къде ще седне последният човек, се дефинира сега, в който е определено първото или последното място. Това е по този начин, тъй като последният човек или ще седне на първото място, или на последното място. Всяко друго място наложително ще бъде взето досега, в който последният стигне до последния пасажер. По този метод само пасажерът, чиято седалка е заел първият пътник, ще би трябвало да избере дали да вземе първата седалка, или последната. Така след неговия избор първата или последната седалка са с идентична евентуално да бъдат свободни, щом и последният пасажер би трябвало да седне на единственото останало свободно място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР