Google разширява дактилоскопските функции на смартфонитеПръстовият отпечатък може да замени

...
Google разширява дактилоскопските функции на смартфонитеПръстовият отпечатък може да замени
Коментари Харесай

Пръстов отпечатък вместо парола в Android

Google уголемява дактилоскопските функционалности на смарт телефоните

Пръстовият отпечатък може да размени паролата като общоприета опция за идентифициране в Гугъл услуги от Android устройствата (снимка: CCO Public Domain)

Днес съвсем всички смарт телефони са оборудвани със скенер за пръстов отпечатък. Все още се появяват и устройства без дактилоскопски датчик, само че това са единични модели. Технологията има капацитет за доста по-широко приложение, в сравнение с сега.

Скенерите за пръстов отпечатък в смарт телефоните се употребяват в множеството случаи за отключване на устройството. Понякога те могат да се употребяват и за блокиране на достъпа до избран програмен продукт, както и за потвърждаване на онлайн заплащания.

Но евентуалните благоприятни условия на дактилоскопските датчици са доста по-широки. Например, те могат съвсем изцяло да заменят паролите. Ето, че Гугъл стартира да осъществя този капацитет.

Използване на пръстов отпечатък за идентифициране без ключова дума (източнис: Google)

Нововъведението се базира на стандартите FIDO2, W3C WebAuthn и FIDO CTAP и цели да даде по-опростено и по-сигурно засвидетелствуване на потребителите на Android. То е резултат от дългогодишно съдействие сред Гугъл и участниците във FIDO Alliance и W3C.

На първо време новата функционалност се ползва в доста лимитирана форма: пръстов отпечатък може да се употребява за влизане в сметките за редица услуги на Гугъл, само че единствено в смарт телефони Pixel.

Интернет компанията обаче дава обещание, че всички устройства с операционна система Android 7.0 и по-нови версии ще получат поддръжка за новата функционалност в идващите дни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР