Google проучва използването на изкуствен интелект за писане на новинарски

...
Google проучва използването на изкуствен интелект за писане на новинарски
Коментари Харесай

Google предлага изкуствен интелект на новинарски организации

Гугъл изследва потреблението на изкуствен интелект за писане на новинарски публикации, като също така води договаряния с новинарски организации за това по какъв начин тези принадлежности да оказват помощ на публицисти . Това сподели представител на компанията през вчерашния ден, оповестява " Ройтерс ".

От Гугъл още не са посочили имената на издателите, само че съгласно New York Times са извършени полемики с Washington Post, News Corp (собственик на Wall Street Journal), самите New York Times и други

Новината идва няколко дни откакто от Associated Press са декларирали, че ще си партнират със притежателя на ChatGPT - OpenAI. Целта им е да проучат потреблението на изкуствен интелект при писането на вести. Тази договорка може да сътвори казус за сходни партньорства сред промишленостите. Явно Гугъл не желае да остава обратно по отношение на противника си.

Въпреки че някои издания към този момент употребяват изкуствения разсъдък с цел да генерират своето наличие, от новинарският отрасъл изостават в усвояването на тази нова технология. Причината са опасения, че потреблението ѝ може да генерира в действителност погрешна информация. Друго основание е, че би било мъчно да се разграничи дали създателят на обещано наличие човек или компютър.
 45% от българите чакат изкуственият разсъдък да краде работни места, 4% - да отвори нови
45% от българите чакат изкуственият разсъдък да краде работни места, 4% - да отвори нови

Младежите са по-позитивно настроени

Според Гугъл, изкуственият разсъдък би могъл да помогне на публицистите при измислянето на заглавия, както и при изгодата на разнообразни стилове на писане. Компанията добави, че още е в начален етап на изследването и увери, че " тези принадлежности не са предопределени и не могат да заменят значителната роля, която публицистите имат в докладването, основаването и инспекцията на обстоятелствата в техните публикации. "

Някои ръководители на новинарските компании, към които се е обърнал Гугъл разказват предлагането като тревожно, сподели New York Times. Те са поискали анонимност. Инструментът който им е бил показан се назовава Genesis вътрешно в Гугъл.

Говорител на News Corp отхвърли да разяснява предлагането, само че посочи, че компанията има " отлични връзки с Гугъл " и прави оценка дълготрайния му ангажимент към публицистиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР