Google продължава да променя политиките си за събиране и обработка

...
Google продължава да променя политиките си за събиране и обработка
Коментари Харесай

Потребителите на Google в Европейския съюз ще могат да избират кои фирмени услуги да имат достъп до техните данни

Гугъл продължава да трансформира политиките си за събиране и обработка на данни, с цел да отговори на Закона за цифровите пазари, който влиза в действие в Европейския съюз на 6 март. Тази седмица софтуерният колос разгласи, че потребителите, живеещи в района, ще могат сами да вземат решение кои фирмени услуги ще имат достъп до техните данни. Можете да откажете напълно прехвърлянето на данни, да изберете съответни услуги или да позволите на всички услуги на Гугъл да продължат да обработват данни ви.

В известието се споделя, че потребителите ще могат да лимитират обработването на персонални данни в търсачката Гугъл, YouTube, рекламните услуги на компанията, Play Store, Chrome, както и услугите Гугъл Shopping и Гугъл Maps. Отбелязва се, че нововъведените ограничавания не са безспорни и потребителските данни ще бъдат обработвани в случаите, когато е належащо за осъществяване на избрани задания. Например, когато плащате за артикули в услугата Гугъл Shopping посредством платежната система Гугъл Pay.

Имайте поради, че това не е най-голямата смяна, която Гугъл ще би трябвало да направи, с цел да се съобрази със Закона за цифровите пазари, защото той съдържа спомагателни правила по отношение на конкуренцията и няколко други аспекта. Например Гугъл към този момент няма да може да класира личните си услуги по-благоприятно от тези на евентуалните съперници.

Същевременно потребителите би трябвало да помнят, че за вярната работа на някои услуги на Гугъл е належащо избрани потребителски данни въпреки всичко да доближават до компанията. Например, в случай че блокирате събирането на данни от търсачката, YouTube и Chrome, потребителят към този момент няма да получава персонализирани рекомендации в YouTube. Ако блокирате събирането на данни в търсачката и Гугъл Maps, услугата за картографиране към този момент няма да предлага места за посещаване въз основа на предходните действия на потребителя. В последна сметка потребителите въпреки всичко ще би трябвало да избират сред дискретност и улеснение, само че с новите промени те могат по-точно да дефинират на кои Гугъл услуги би трябвало да бъде позволено да събират информация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР