Google предприема нови стъпки в борбата срещу дезинформацията, като автоматично

...
Google предприема нови стъпки в борбата срещу дезинформацията, като автоматично
Коментари Харесай

Google представи детектор на генеративен ИИ за изображения – при търсене и други приложения

Гугъл подхваща нови стъпки в битката против дезинформацията, като автоматизирано разпознава изображенията, генерирани от ИИ. На събитието I/O тя показа нови функционалности, които ще бъдат добавени към нейната търсачка. Смята се, че тази функционалност ще помогне на хората да схванат по-добре “контекста “ на изображенията в резултатите от търсенето. Освен това, потребителите ще получат повече информация за изображението в специфичен раздел. Ще се появи и маркировката „ генериран от ИИ “.

От компанията настояват, че новите функционалности ще оказват помощ на хората бързо да оценят достоверността на изображението – без значение дали е същинско или основано от ИИ. Самите тези принадлежности обаче надали ще отстранен изцяло казуса с дезинформацията, защото забележителна част от изображенията ще бъдат показвани отвън екосистемата на Гугъл – на уеб сайтове, където създателите могат да разгласяват безусловно всичко. Въпреки това, новата функционалност, която ще се появи през “следващите месеци “, ще даде повече подтекст в търсенето, обвързвано с избрани “изображения “ – ще бъде задоволително да отворите раздела “За това изображение “ (About this image).

По-конкретно, данните ще включват информация за това, по кое време изображенията са били индексирани за първи път от Гугъл, къде изображението евентуално се е появило за първи път онлайн и къде другаде е било оповестено. По-специално, такива търсения могат да доведат до уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата, които разрешават на потребителите да научат повече за изображението, чиято меродавност е сложена под подозрение. Гугъл означи, че 62% от интервюираните имат вяра, че се сблъскват с дезинформация на ежедневна или седмична база и компанията се надява да реши този проблем с раздела „ За това изображение “.

Въпреки че Гугъл прави всичко допустимо да вкара технологията допустимо най-рано, преди светът да бъде залят от изображения, генерирани от AI, чиято ненадеждност на пръв взор не е явна, в мрежата към този момент се появиха доста подправени фотоси, като да вземем за пример – на Папа Франциск в пухено яке или Тръмп и Байдън, които си пишат другарски. Такива технологии още през днешния ден могат да причинят съществени вреди на обществото.

За да изведе информацията за обещано изображение, потребителят ще би трябвало да кликне върху менюто с три точки в резултатите от търсенето на раздел „ Изображения “ в търсачката на Гугъл, и ще може да търси по изображение или скрийншот в Гугъл Lens или просто да скролне нагоре по страницата с изображението, което съставлява интерес за потребителя. По-късно тази година, информацията може да стане налична и посредством тракване с десен бутон върху компютър или дълготрайно натискане върху изображение на смарт телефон (в мобилните или настолни версии на Chrome). Отначало обаче функционалността ще бъде налична единствено в Съединени американски щати и единствено на британски.

Междувременно, генерираните от личните принадлежности на Гугъл изображения, ще получат специфична маркировка в изходния файл. Създателите и издателите на изображения също ще могат непринудено да прибавят такива тагове към изображенията, генерирани от AI. След това, съответният таг ще се появи в търсачката на Гугъл. От компанията споделят, че някои платформи към този момент са подготвени да си сътрудничат в тази област – в това число Midjourney, Shutterstock и други.

Гугъл показа и други функционалности. Например, идната поява на раздел в търсачката с некомерсиално наличие, оповестено от действителни хора.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР